Image

Apua känsiin – Känsien vuoksi jalan pistäminen toisen eteen voi olla kivuliasta, mutta oikein hoidettuna känsistäkin voi päästä eroon.

2 min. read
Näytä lisää

Tietoja

Miten känsät kehittyvät

Iho koostuu useista kerroksista. Uloin ihokerros (orvaskesi) suojaa syvempiä, herkempiä ihokerroksia.

Image
Paineen vuoksi känsiä kehittyy yleensä varpaisiin
Image
Känsän lääketieteellinen kuva

Jos iho altistuu pysyvälle paineelle ja hankaukselle, esimerkiksi huonosti istuvien kenkien vuoksi, se reagoi kasvattamalla ulointa kerrosta eli kovettamalla ihoa (katso myös. kuivan ja kovettuneen ihon pika-apu). Jos paine jatkuu, erityisesti tietyssä paikassa, kovettuneeseen ihoon voi kehittyä känsä, jonka kova ydin ulottuu syvälle herkkiin ihorakenteisiin ja aiheuttaa kipua. Tätä ydintä kutsutaan usein känsän juureksi.

Känsät voivat näyttää valkeilta/harmailta tai keltaisilta/ruskeilta oman ihotyypin mukaan. Oireisiin kuuluu kipu ja turvotus känsän ympärillä ja epämukavuus kävellessä, jos känsään kohdistuu suoraa painetta.

Känsiä muodostuu yleensä varpaiden päälle ja pikkuvarpaan ulkosyrjälle, eli alueille, joihin kengistä kohdistuu eniten painetta. Kivuliaimmissa tapauksissa känsän ydin kietoutuu ihon hermoihin.

Känsiä voi muodostua myös jalkapohjiin, ja varpaiden väliin voi kehittyä pehmeitä känsiä, jos alue on kostea hiestä tai riittämättömästä kuivauksesta.

Hoito

Ensimmäinen toimenpide...

...on kivun lievitys estämällä ylimääräinen paine: Valitse hyvin istuvat kengät tai vaihda ne. Suojaa känsä Hansaplastin erityisellä känsälaastarilla, joka estää ylimääräistä painetta ja siten lievittää kipua. Samalla sen pehmentävä aine, salisyylihappo, edistää känsän poistamista.

Känsän helppoon ja mukavaan poistamiseen...

...tarvitaan vain erityinen känsälaastari. Se lievittää painetta välittömästi ja samalla sen vaikuttava aine (salisyylihappo) helpottaa känsän irrottamista.

Image

Vaihe 1

Kun känsäalue on puhdistettu ja kuivattu, aseta liikavarvaslaastari paikalleen siten, että vaahtorenkaan keskikohta osuu känsän päälle. Anna laastarin vaikuttaa kahden päivän ajan ja vaihda se sitten.

Image

Vaihe 2

Neljän päivän kuluttua pehmittyneen känsän voi poistaa lämpimässä suola- tai saippuakylvyssä. Älä yritä poistaa känsää terävillä esineillä, kuten terillä.

Image

Vaihe 3

Kun känsä on poistettu, pidä alue ja ympäröivä iho hyvin kosteutettuna käyttämällä erikoisjalkavoidetta.

Känsää ei saa yrittää poistaa terävällä esineellä. Jos känsä ei häviä tai sen ydin on edelleen kipeä, ota yhteys jalkahoitajaan. Jos sinulla on diabetes tai verenkiertohäiriöitä, vältä Hansaplast-känsätyynyjen käyttöä ja ota yhteys jalkahoitajaan tai lääkäriin. Katso lisätietoja tuotteen käyttöohjeista ja pakkausselosteesta.

Asiantuntijan vinkki

Image
Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG
Image
Känsälaastarin lääketieteellinen kuva

Miten känsälaastari vaikuttaa ja miksi se hoitaa känsiä tehokkaasti? Hansaplast-känsälaastari sisältää känsää pehmentävää vaikuttavaa ainetta: vaahtorenkaan keskellä oleva salisyylihappo toimii heikentämällä känsän sarveistuneita soluja yhdessä pitävää rakennetta.

”Se on helppoa: känsälaastarit poistavat känsän pehmentämällä sitä.”

Känsän kerroksia yhdessä pitävä kovettunut iho ja solujenvälinen aine heikkenevät, jolloin alueen vedenotto tehostuu, se pehmenee ja känsä voidaan kuoria irti.

Ratkaisut

Suosittelemme näitä tuotteita:

Image

Valikoimamme tehokkailla tuotteilla pääset eroon känsistä. Oikealla tuotteella voit estää känsien kehittymisen tai poistaa ne, jotta jalat pysyvät kävelykunnossa.

Ennaltaehkäisy

Känsiä voi estää parhaiten pitämällä jalat hyvässä kunnossa ja käyttämällä sopivia kenkiä. Tästä huolimatta kipeät kohdat, känsät ja kovettunut iho ovat yleisiä ongelmia erityisesti ikääntyessä.

Miten voit estää känsien kehittymisen:

Valitse hyvin istuvat kengät ja vaihda kenkiä usein. Erityyppisten kenkien käyttäminen ehkäisee sellaisten kenkien aiheuttamaa painetta, jotka voivat olla liian ahtaat ja hangata varpaita.

Huolehdi jaloistasi päivittäin käyttämällä kosteuttavia erikoisjalkavoiteita.

Ennaltaehkäisevänä keinona suosittelemme huoparenkaiden käyttöä alueilla, joihin kohdistuu paljon painetta. Niitä kannattaa käyttää viimeistään silloin, kun känsän muodostuminen huomataan. Pehmeät ja itseliimautuvat tyynyt suojaavat kivuliaalta paineelta ja lievittävät kipua välittömästi.

Lue lisää

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Jos nämä vinkit eivät auta tai jos sinulla on tai vakava ongelma tai epäilet niin, ota yhteys lääkäriin.

Aiheeseen liittyviä tuotteita