Tietoja

Miten känsät kehittyvät

Iho koostuu useista kerroksista. Uloin ihokerros (orvaskesi) suojaa syvempiä, herkempiä ihokerroksia.

Jos iho altistuu pysyvälle paineelle ja hankaukselle, esimerkiksi huonosti istuvien kenkien vuoksi, se reagoi kasvattamalla ulointa kerrosta eli kovettamalla ihoa (katso myös. kuivan ja kovettuneen ihon pika-apu). Jos paine jatkuu, erityisesti tietyssä paikassa, kovettuneeseen ihoon voi kehittyä känsä, jonka kova ydin ulottuu syvälle herkkiin ihorakenteisiin ja aiheuttaa kipua. Tätä ydintä kutsutaan usein känsän juureksi.

Känsät voivat näyttää valkeilta/harmailta tai keltaisilta/ruskeilta oman ihotyypin mukaan. Oireisiin kuuluu kipu ja turvotus känsän ympärillä ja epämukavuus kävellessä, jos känsään kohdistuu suoraa painetta.

Känsiä muodostuu yleensä varpaiden päälle ja pikkuvarpaan ulkosyrjälle, eli alueille, joihin kengistä kohdistuu eniten painetta. Kivuliaimmissa tapauksissa känsän ydin kietoutuu ihon hermoihin.
 
Känsiä voi muodostua myös jalkapohjiin, ja varpaiden väliin voi kehittyä pehmeitä känsiä, jos alue on kostea hiestä tai riittämättömästä kuivauksesta.

Paineen vuoksi känsiä kehittyy yleensä varpaisiin
Känsän lääketieteellinen kuva
Takaisin alkuun

Hoito

Ensimmäinen toimenpide...

...on kivun lievitys estämällä ylimääräinen paine: Valitse hyvin istuvat kengät tai vaihda ne. Suojaa känsä Hansaplastin erityisellä känsälaastarilla, joka estää ylimääräistä painetta ja siten lievittää kipua. Samalla sen pehmentävä aine, salisyylihappo, edistää känsän poistamista.

Känsän helppoon ja mukavaan poistamiseen...

...tarvitaan vain erityinen känsälaastari.
Se lievittää painetta välittömästi ja samalla sen vaikuttava aine (salisyylihappo) helpottaa känsän irrottamista.

Kun känsäalue on puhdistettu ja kuivattu, aseta Hansaplast Corn Plaster - laastari paikalleen siten, että
vaahtorenkaan keskikohta osuu känsän päälle. Anna laastarin vaikuttaa kahden päivän ajan ja vaihda se sitten.

Neljän päivän kuluttua pehmittyneen känsän voi poistaa lämpimässä suola- tai saippuakylvyssä.
Älä yritä poistaa känsää terävillä esineillä, kuten terillä.

Kun känsä on poistettu, pidä alue ja ympäröivä iho hyvin kosteutettuna käyttämällä erikoisjalkavoidetta.

Känsää ei saa yrittää poistaa terävällä esineellä. Jos känsä ei häviä tai sen ydin on edelleen kipeä, ota yhteys jalkahoitajaan. Jos sinulla on diabetes tai verenkiertohäiriöitä, vältä Hansaplast-känsätyynyjen käyttöä ja ota yhteys jalkahoitajaan tai lääkäriin. Katso lisätietoja tuotteen käyttöohjeista ja pakkausselosteesta.

Käyttö

©Hansaplast

Asiantuntijan vinkki

”Miten känsälaastari vaikuttaa ja miksi se hoitaa känsiä tehokkaasti? Hansaplast-känsälaastari sisältää känsää pehmentävää vaikuttavaa ainetta: vaahtorenkaan keskellä oleva salisyylihappo toimii heikentämällä känsän sarveistuneita soluja yhdessä pitävää rakennetta.

”Se on helppoa: känsälaastarit poistavat känsän pehmentämällä sitä.”

Känsän kerroksia yhdessä pitävä kovettunut iho ja solujenvälinen aine heikkenevät, jolloin alueen vedenotto tehostuu, se pehmenee ja känsä voidaan kuoria irti.”
Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG
Känsälaastarin lääketieteellinen kuva
Takaisin alkuun

Ratkaisut

Suosittelemme näitä tuotteita:

Valikoimamme tehokkailla tuotteilla pääset eroon känsistä. Oikealla tuotteella voit estää känsien kehittymisen tai poistaa ne, jotta jalat pysyvät kävelykunnossa.

Takaisin alkuun

Ennaltaehkäisy

Känsiä voi estää parhaiten pitämällä jalat hyvässä kunnossa ja käyttämällä sopivia kenkiä. Tästä huolimatta kipeät kohdat, känsät ja kovettunut iho ovat yleisiä ongelmia erityisesti ikääntyessä.

Miten voit estää känsien kehittymisen:

  1. Valitse hyvin istuvat kengät ja vaihda kenkiä usein. Erityyppisten kenkien käyttäminen ehkäisee sellaisten kenkien aiheuttamaa painetta, jotka voivat olla liian ahtaat ja hangata varpaita.

  2. Huolehdi jaloistasi päivittäin käyttämällä kosteuttavia erikoisjalkavoiteita.

  3. Ennaltaehkäisevänä keinona suosittelemme Hansaplast Corn Protection Pads -tyynyjen käyttöä alueilla, joihin kohdistuu paljon painetta. Niitä kannattaa käyttää viimeistään silloin, kun känsän muodostuminen huomataan. Pehmeät ja itseliimautuvat tyynyt suojaavat kivuliaalta paineelta ja lievittävät kipua välittömästi.

Takaisin alkuun

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Jos nämä vinkit eivät auta tai jos sinulla on tai vakava ongelma tai epäilet niin, ota yhteys lääkäriin.