Image

Hyvästit rakoille – Miten rakoista pääsee nopeasti eroon ja kävelyä voi jatkaa.

2 min. read
Näytä lisää

Tietoja

On hauskaa viettää koko päivä shoppaillen tai yö tanssien, mutta joskus kivulias rakko voi pilata suunnitelmat. Meillä on ratkaisut, joilla jalat pysyvät kävelykunnossa koko päivän.

Rakkojen yleisin paikka: kantapää
Rakkojen yleisin paikka: kantapää
Rakko, jossa on haavaa suojaava ihokohouma ja kudosnestettä
Rakko, jossa on haavaa suojaava ihokohouma ja kudosnestettä

Rakko on kohonnut ihoalue, jonka sisällä on nestettä. Rakkoja muodostuu käsiin ja jalkoihin hankautumisen ja paineen seurauksena. Jalkoihin voi tulla rakkoja epämukavista tai huonosti sopivista kengistä vain parissa tunnissa.

Jatkuva paine tai hankautuminen johtaa lopulta orvaskeden (ihon uloimman kerroksen) irtoamiseen sitä alemmista ihokerroksista, jolloin muodostuu kudosnestettä sisältävä rakko. Tämän nesteen tarkoitus on pehmentää haavaa ja suojata sitä lisäpaineelta. Rakko on siis kehon älykäs keino suojata itseään.

”Avoin rakko
voi helposti
tulehtua.”

Rakon ulkokalvo suojaa haavaa lisäpaineelta, lialta ja bakteereilta. Rakot ovat valitettavasti kivuliaita, ja ne voivat puhjeta liian paineen tai hankaamisen seurauksena, jolloin haavasta tulee avoin ja erittäin kivulias ja se voi tulehtua helposti.

Hoito

Paras tapa hoitaa rakkoa...

...on olla koskematta siihen. Rakkolaastaria käyttämällä rakosta pääsee eroon ilman puhkaisua. Laastari auttaa kolmella tavalla:

  1. Se vähentää kenkien aiheuttamaa painetta rakkoon. 
  2. Se suojaa rakon päällä olevaa ja sitä suojaavaa herkkää ihokerrosta, kunnes rakko on itse valmis tyhjentymään.
  3. Se suojaa avointa rakkoa infektiolta ja ulkoisilta haittavaikutuksilta, kuten vedeltä ja lialta (ja bakteereilta).

Rakkojen hoidossa on oltava kärsivällinen, mutta kipua voi estää ja parantumista nopeuttaa muutamalla keinolla:

place plaster

Aseta laastari heti, kun tunnet rakon kehittyvän. Hansaplast SOS rakkolaastari -laastari on ensimmäinen itsehoitovaihtoehto. Se suojaa rakkoaluetta paineelta. Se suojaa myös avointa rakkoa infektiolta ja lialta. Laastari vähentää paineesta johtuvaa kipua ja nopeuttaa parantumista.

place plaster

Odota ja näe: älä vaihda laastaria, ennen kuin se irtoaa itsestään. Anna rakolle aikaa parantua. Hansaplast Blister Plaster -laastari sisältää hydrokolloidia, joka luo haavalle optimaalisen kostean parantumisympäristön, minkä ansiosta haava parantuu nopeammin. Älä häiritse parantumisprosessia, vaan jätä laastari paikalleen useaksi päiväksi. (Vaihda laastari vain, jos se alkaa irrota itsestään.)

Ei omia leikkaustoimenpiteitä! Rakkoa ei saa puhkaista. Jos rakko puhkeaa vahingossa, ulointa ihokerrosta ei saa repiä irti. Peitä rakko rakkolaastarilla ja anna sen parantua itsestään. Niin kauan kun rakko on peitettynä, se on suojassa infektiolta. Rakkoa ei saa avata, koska rakon päällä oleva iho suojaa sitä lisäinfektiolta.

Asiantuntijan vinkki

Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG
Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG
Kostea haavanhoito: optimaalinen parantumisympäristö
Kostea haavanhoito: optimaalinen parantumisympäristö

”Haavat parantuvat parhaiten kosteassa ympäristössä. Laastarin kehitys perustuu kliinisiin todisteisiin. Suojatussa ympäristössä rakko parantuu parhaiten ja itsestään. Jos rakon suojaava ihokerros rikotaan, haavaan pääsee bakteereja, jolloin haavan katsotaan lääketieteellisesti olevan avoin haava. Jos näin kuitenkin tapahtuu, puhjennut rakko on desinfioitava (esimerkiksi antiseptisella suihkeella) ja peitettävä rakkolaastarilla. Se suojaa rakkoaluetta lisäpaineelta, hankaukselta ja muilta ulkoisilta haittavaikutuksilta.

”Hydrokolloiditekniikka
luo haavan parantumiselle
optimaalisen ympäristön.”

Hydrokolloiditekniikan ansiosta Hansaplast-rakkolaastarit luovat haavan parantumiselle optimaalisen ympäristön. Laastarin hydrokolloidimateriaali imee haavasta ylimääräisen nesteen ja toimii samalla suojaavana geelityynynä rakon päällä, jolloin rakkoalue pysyy kosteana ja haava parantuu nopeammin.”

Esto

Rakkojen ehkäisyvinkkejä

  1. Käytä jalkavoidetta säännöllisesti jalkojen perushoitona. Se edistää jalkojen ihon kimmoisuutta ja kosteustasapainoa, jolloin ihoon ei muodostu helposti rakkoja.
  2. Käytä mukavia ja hyvin istuvia kenkiä. Oikean kengän käyttö voi estää kipua myöhemmin varsinkin, jos esimerkiksi päivän aikana kävellään paljon tai illalla tanssitaan. Osta kengät aina iltapäivällä, koska jalat turpoavat hieman päivän mittaan. Kävele uudet kengät jalkaan sopiviksi ennen niiden käyttämistä koko päivän ostosreissulla tai viikonloppumatkoilla.
  3. Jalkojen iho ja kosteus eivät sovi yhteen: Pidä jalat mahdollisimman kuivina. Märät kengät, saappaat ja sukat aiheuttavat rakkoja nopeammin kuin kuivat jalkineet.
  4. Entäs treenatessa tai juostessa? Käytä erikoissukkia, joissa on vahvistetut kärjet tai kantapäät ja joissa ei ole saumoja.
  5. Kaupunkimatkoille ja pitkille kävelyretkille lähtiessä on hyvä ottaa käsilaukkuun mukaan Hansaplast SOS rakkolaastareita -laastari. SOS rakkolaastareita -laastarien erittäin vahva kiinnitys suojaa rakkoaluetta ja pehmentää siihen kohdistuvaa painetta. Ja kun rakon annetaan rauhassa parantua ja lisähankausta vältetään, jalat pysyvät kävelykunnossa.

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Jos nämä vinkit eivät auta tai jos sinulla on tai vakava ongelma tai epäilet niin, ota yhteys lääkäriin.

Aiheeseen liittyviä tuotteita