Image

Naarmut ja viillot – Tuliko naarmu tai viilto? Oikean hoidon avulla iho paranee nopeasti.

2 min. read
Näytä lisää

Tietoja

Onneksi yleisimmät haavat ovat niin pieniä, että niitä voidaan hoitaa helposti laastarilla.
Olipa haava sitten vihanneksia pilkkoessa syntynyt viilto tai seinää vasten hiertyessä tai käsien varaan kaatuessa syntynyt naarmu, laastari auttaa kaikkia pieniä haavoja parantumaan paremmin.

Minkälainen haava on kyseessä?

Image
Viiltohaava, toisistaan etääntyvät reunat © Hansaplast
Image
Hermopäätteisiin ulottuva naarmu tai hankauma © Hansaplast

Viillot: Viiltohaava syntyy, kun ihon läpäisee jokin terävä esine, kuten veitsi, pieni työkalu tai paperiarkin reuna (paperin aiheuttamat haavat ovat myös kivuliaita). Haava vuotaa usein verta, ja sen reunat etääntyvät toisistaan hieman.

HANKAUMAT OVAT KIVULIAITA
IHONALAISTEN
HERMOPÄÄTTEIDEN VUOKSI

Naarmut ja hankaumat: Ihon ylempien osien vaarattomat hankaumat syntyvät usein, kun kaadutaan polville, käsille tai kyynärpäille, tai kun karhea pinta raapaisee ihoa. Tällöin ihoa usein myös irtoaa. Hankaumat voivat olla kivuliaita, sillä vamma ulottuu usein myös useisiin ihon alla sijaitseviin, herkkiin hermopäätteisiin.

Hoito

Lue, miten pieniä haavoja, kuten viiltoja ja hankaumia hoidetaan.

Image

Vaihe 1

Muista pestä kädet huolellisesti ennen haavanhoitoa. Rikkoutuneesta ihosta voi aina päästä bakteereja kehoon.

Lue lisää
Image

Vaihe 2

Puhdista haava huolellisesti, pyyhi pois kaikki lika ja hiekka. Huuhtele haava kylmällä vedellä ja taputtele iho kuivaksi ennen puhtaan siteen käyttöä.
Älä poista haavaan juuttuneita esineitä itse, vaan anna terveydenhoidon ammattilaisten poistaa ne. Naarmut ja hankaumat on suositeltavaa desinfioida.

Lue lisää
Image

Vaihe 3

Peitä hankauma tai viilto aina laastarilla. Laastari suojaa haavaa hankaukselta, bakteereilta ja tartunnoilta, imee haavanesteen ja luo olosuhteet, joissa haava voi parantua rauhassa.

Lue lisää

Vinkkejä toisen henkilön saamien haavojen hoitoon:

Pysy rauhallisena ja rauhoittele myös haavan saanutta, vaikka verta vuotaisi paljon. Päätä, tarvitseeko haavoittunut terveydenhoidon ammattilaisen apua. Kysy neuvoa, jos olet epävarma.

Image

Lapset: Kerro, mitä aiot tehdä, ja että se voi sattua hieman, mutta olo tuntuu pian paremmalta.

Haavanhoito

Eikö olekin parempi antaa pikkuhaavojen kuivua raikkaassa ilmassa

Ei ole totta, että pienet viillot tai naarmut parantuisivat nopeammin ilman laastaria. Asia on juuri päinvastoin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sidotut haavat parantuvat nopeammin ja että niiden infektioriski on pienempi. Hansaplast-tuotteet suojaavat haavaa, kunnes se on täysin parantunut.

Lue lisää

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Suosittelemme lääkäriin hakeutumista seuraavissa tilanteissa:

  • haava on syvä ja se vuotaa runsaasti verta
  • haavassa on merkkejä infektiosta, kuten punoitusta, kuumotusta, kipua ja turvotusta
  • haavassa on vieraita esineitä 
  • haavaa johtuu eläimen tai ihmisen puremasta tai se on ollut kosketuksissa eläimen vereen
  • haava on kasvoissa 
  • jäykkäkouristusrokote ei ole voimassa
  • ja tietenkin jos olet epävarma tilanteesta tai sinulla on kysyttävää.
Lue lisää

Kuinka usein laastari pitää vaihtaa?

Haavasiteet ja laastarit on tavallisesti vaihdettava päivittäin hygieniasyistä.

Näyttää kuin haava olisi tulehtunut ja märkisi

Hakeudu lääkäriin heti, kun havaitset infektion merkkejä. Oireisiin kuuluu märkimisen lisäksi turvotus, punoitus, kuumotus, kipu, kutina ja polttava tunne. Jos haava on tulehtunut, sen parantumiseen tarvitaan lääkärin hoitoa.

Lue lisää

Laastariopas – erikoislaastarit

Oikeanlaisen laastarin käyttö voi helpottaa oloa huomattavasti ja nopeuttaa parantumista. Lue, mikä laastari sopii sinulle parhaiten.

Image

Vesitiiviit laastarit

Hansaplast Aqua Protect Strips- sekä Extra Tough -laastarit ovat vesitiiviitä, eivätkä ne irtoa suihkussa tai kylvyssä. Kaikki Hansaplast Universal- sekä Junior -laastarit ovat myös vedenpitäviä.

Lue lisää

Joustavat laastarit

Tutustu Hansaplast Elastic -tuotteisiin: Laastarit on valmistettu erityisen joustavasta, hengittävästä materiaalista, jonka ansiosta ne sopivat niveliin ja liikkuviin kehon osiin. Ne sopivat jopa suuriin polvihaavoihin, sillä laastareita on saatavana useassa koossa.

Lue lisää
Image

Sormilaastarit

Hansaplast MED Elastic Finger Strips with Silver-laastarit ovat erikoispitkiä, ja ne kiinnittyvät erinomaisesti sormiin. Hansaplastilla on lisäksi erityinen käsipakkaus, jossa on erimuotoisia laastareita sormenpäille ja rystysille. Siitä on saatavana vesitiivis Aqua Protect -versio.

Lue lisää

Herkkä iho

Jos sinulla on erittäin herkkä iho, suosittelemme Hansaplast Sensitive -tuotteiden käyttöä. Ne on suunniteltu erityisesti herkkäihoisille, joten ne ovat ihoystävällisiä ja hypoallergeenisia.

Helppoa haavanhoitoa:

Muista pestä kädet ennen laastareiden tai siteiden käsittelyä, tai käytä kertakäyttöisiä leikkauskäsineitä. Näin infektioriski pienenee.

Lue lisää
Image

Pienet haavat lakkaavat nopeasti vuotamasta verta.
Jos niin ei käy, paina haavakohtaa tarttumattomalla tyynyllä, kunnes vuoto lakkaa.

Lue lisää

Jos verenvuoto jatkuu, lisää harsotyynyjä ja
jatka haavan painamista. Käänny terveydenhoidon ammattilaisen puoleen.

Puhdista haava huolellisesti, pyyhi pois kaikki lika ja hiekka. Käytä
puhdasta, vedellä kasteltua puuvillapyyhettä tai
huuhtele haava kylmällä vedellä. Taputtele iho kuivaksi ennen puhtaan siteen käyttöä. Älä poista haavaan juuttuneita esineitä itse, vaan anna terveydenhoidon ammattilaisten poistaa ne. Jos ihoon on juuttunut jotakin, älä yritä irrottaa sitä. Anna ammattilaisen tehdä se.

Lue lisää
Image

Desinfioi haava ja peitä sitten vaurioitunut alue sopivalla sidoksella, kuten haavatyynyllä tai kompressio- tai pikasiteellä.

Pidä viillot puhtaina ja vaihda siteet säännöllisesti.

Ratkaisut

Hyödylliset tuotteet

Peitä aina haavat. Pidä huolta, että sinulla on aina varastossa erilaisia sidoksia ja haavasiteitä, jotta löydät kullekin kehonosalle parhaiten sopivan siteen. Tarkoitukseen soveltuvia Hansaplast-tuotteita:


 

Ehkäisye

Vinkit

Image

Ole erityisen varovainen käyttäessäsi teräviä työvälineitä. Käytä tarvittaessa suojaimia.

Image

Paloittele ruokaa itsestäsi poispäin. Muista, että terävät veitset ovat itse asiassa turvallisempia kuin tylsät, sillä ne leikkaavat ruokaa helpommin.

Image

Ojenna sakset terävä pää poispäin henkilöstä, jolle ne annetaan.

Image

Kaikkia naarmuja ja viiltoja ei voi välttää, joten varmista, että kotona on hyvin varustettu ensiapupakkaus. Katso täältä, mitä pakkauksessa on hyvä olla.

Älä nypi rupia. Keho alkaa parantaa viiltoa tai naarmua heti, kun se on syntynyt. Valkosolut tuhoavat tulehduksia aiheuttavia bakteereita, ja punasolut, fibriini ja verihiutaleet muodostavat hyytymän haavan päälle. Pian kohtaan muodostuu rupi. Jos rupi irrotetaan, haava saattaa aueta ja sinne joutuu lisää bakteereja, mutta sen seurauksena myös arvesta tulee suurempi.

Jos haava on syvä, vuotaa verta tai siinä on infektion merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta, on mentävä lääkäriin.
Lääkärin hoitoa tarvitaan myös, jos et itse kykene puhdistamaan haavaa kunnolla.
Asianmukainen haavanhoito on erityisen tärkeää, jos sinulla on diabetes. Keskustele aina kaikista huolenaiheista lääkärin tai jalkahoitajan kanssa, vaikka kyseessä olisi vain pieni haava tai halkeama (erityisesti jaloissa).
 
Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Tärkeää: Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos olet epävarma haavan oikeasta hoidosta.
 
Tämän WWW-sivuston sisältämien tietojen perusteella ei saa tehdä diagnoosia tai hoitaa terveydellistä ongelmaa tai sairautta. Ne eivät korvaa lääketieteen ammattilaisten antamaa hoitoa tai ohjeistusta. Jos sinulla on tai epäilet, että sinulla on terveydellinen ongelma, ota yhteys lääkäriin. Tämän sivuston tietojen perusteella ei saa jättää terveydenhoidon ammattilaisten antamia neuvoja huomiotta tai viivyttää ammattimaiseen hoitoon hakeutumista.

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti.

Aiheeseen liittyviä tuotteita