Kostea haavanhoito

Kostean haavanhoidon idea syntyi vuonna 1962, kun George D. Winter huomasi, että epitelisaatio eli haavan parantumisprosessi sujui kaksi kertaa nopeammin kosteissa olosuhteissa kuin ruven alla. Nykyään kostean haavanhoidon periaate on yleisesti hyväksytty käytäntö ja kroonisten haavojen kosteaan hoitoon on kehitetty useita tuotteita.

Kostean haavanhoidon kyky nopeuttaa ja tehostaa parantumista

Haavan peittäminen kostealla haavanhoitotuotteella luo haavalle optimaalisen ympäristön, joka

  • varmistaa parhaat mahdolliset olosuhteet haavan umpeutumiselle (epitelisaatiolle), uuden kudoksen muodostumiselle ja immuunijärjestelmälle 
  • antaa haavan parantumisprosessin edetä häiriöttä ja nopeuttaa parantumista 
  • estää ruven muodostumisen, mikä optimoi solujen migraatiota ja vähentää arpeutumisen todennäköisyyttä.

Kostea ympäristö tuo haavanhoitoon useita etuja. Kolme tärkeintä etua:

1. Haavan parantumisprosessi tehostuu

Kostea haavanhoito auttaa luomaan ja ylläpitämään optimaaliset olosuhteet haavan parantumiselle ja solujen kasvulle. Haavaeritteet toimivat kuljetusaineena monille bioaktiivisille molekyyleille, jotka saavat uuden kudoksen kasvamaan tasaisesti. Solujen kasvu, jakautuminen ja migraatio sujuvat tavallista nopeammin, jolloin haavan parantuminen optimoituu.

2. Parantuminen nopeutuu
Kliinisissä tutkimuksissa on osoitettu, että haavan parantuminen etenee nopeammin kosteassa haavaympäristössä.*

* Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14

Kun haavalle luodaan optimaaliset olosuhteet, solujen kasvu ja uuden kudoksen muodostuminen nopeutuvat. Tämä nopeuttaa haavan parantumista jopa 50 prosentilla!

3. Arpeutuminen estyy ja haava parantuu siististi

Kostea ympäristö ehkäisee rupeutumista, joka estäisi uuden kudoksen muodostumista. Kun haava parantuu ilman rupea ja parantumisprosessi sujuu häiriöttä, sen kohdalle ei jää yhtä todennäköisesti arpea vaan se parantuu siistimmin.

Tuote ja sen vaikutus

Haavatyynyssä on valmiiksi hoitovoidetta, joka on kehitetty Beiersdorfin tutkimustuloksia hyödyntäen ja yhteistyössä Eucerin-laboratorion kanssa.* Hoitovoide sisältää vaseliinia, parafiiniöljyä, kiinteää parafiiniä ja lanoliinia. Voide on iholle ystävällinen sekä tuoksuton ja säilytysaineeton. Healing Cream -voide edistää kosteaa haavanhoitoa ja siten parempaa ja nopeampaa parantumisprosessia. Dermatologit ympäri maailman suosittelevat tätä voidetta, jonka teho on todettu kliinisesti.**

* Mills OH et al. Journal of New Developments in Clinical Medicine. 1993:151-6.
** Kuhlmann M et al. Berliinissä, Saksassa EADV 2009 -tapahtumassa esille asetettu juliste

Hyödyt

Hansaplastin Healing Cream -hoitovoidetta sisältävä laastari on ensimmäinen hoitotuote, joka yhdistää haavan tehokkaan hoidon helppokäyttöisyyteen, sillä haava voidaan hoitaa yhdellä tuotteella. Hoitovoide muodostaa haavaan suojaavan kerroksen, joka tekee ympäristöstä kostean ja edistää parantumista. Näissä olosuhteissa parantumisprosessi nopeutuu, sillä voide tukee parantumista paremmin kuin tavallinen haavaside ja vähentää arpeutumisen todennäköisyyttä.