Kostea haavanhoito

Kostean haavanhoidon idea syntyi vuonna 1962, kun George D. Winter huomasi, että epitelisaatio eli haavan parantumisprosessi sujui kaksi kertaa nopeammin kosteissa olosuhteissa kuin ruven alla. Nykyään kostean haavanhoidon periaate on yleisesti hyväksytty käytäntö ja kroonisten haavojen kosteaan hoitoon on kehitetty useita tuotteita.

Kostean haavanhoidon kyky nopeuttaa ja tehostaa parantumista

Haavan peittäminen kostealla haavanhoitotuotteella luo haavalle optimaalisen ympäristön, joka

  • varmistaa parhaat mahdolliset olosuhteet haavan umpeutumiselle (epitelisaatiolle), uuden kudoksen muodostumiselle ja immuunijärjestelmälle 
  • antaa haavan parantumisprosessin edetä häiriöttä ja nopeuttaa parantumista
  • estää ruven muodostumisen, mikä optimoi solujen migraatiota ja vähentää arpeutumisen todennäköisyyttä.

Kostea ympäristö tuo haavanhoitoon useita etuja. Kolme tärkeintä etua:

1. Haavan parantumisprosessi tehostuu

Kostea haavanhoito auttaa luomaan ja ylläpitämään optimaaliset olosuhteet haavan parantumiselle ja solujen kasvulle. Haavaeritteet toimivat kuljetusaineena monille bioaktiivisille molekyyleille, jotka saavat uuden kudoksen kasvamaan tasaisesti. Solujen kasvu, jakautuminen ja migraatio sujuvat tavallista nopeammin, jolloin haavan parantuminen optimoituu.

2. Parantuminen nopeutuu

Kliinisissä tutkimuksissa on osoitettu, että haavan parantuminen etenee nopeammin kosteassa haavaympäristössä.*

* Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14

Kun haavalle luodaan optimaaliset olosuhteet, solujen kasvu ja uuden kudoksen muodostuminen nopeutuvat. Tämä nopeuttaa haavan parantumista jopa 50 prosentilla!

3. Arpeutuminen estyy ja haava parantuu siististi

Kostea ympäristö ehkäisee rupeutumista, joka estäisi uuden kudoksen muodostumista. Kun haava parantuu ilman rupea ja parantumisprosessi sujuu häiriöttä, sen kohdalle ei jää yhtä todennäköisesti arpea vaan se parantuu siistimmin.

Tuote ja sen vaikutus

Nopeavaikutteisen Hansaplast Fast Healing -laastarin haavatyynyssä on erityinen polyuretaanikerros ja sen suojana ohut polyuretaanikalvo. Materiaali luo parhaat mahdolliset olosuhteet kostealle haavanhoidolle. Se mahdollistaa haavanesteiden imeytymisen mutta jättää tärkeät proteiinit haavaan. Herkkäkin iho sietää polyuretaania yleensä hyvin. Se on vesitiivis mutta silti hengittävä ja vesihöyryä läpäisevä materiaali. Haavatyyny ei tartu haavaan vaan terveeseen ihoon, mikä varmistaa laastarin kivuttoman vaihdon ja antaa haavan parantua rauhassa.

Hyödyt

Kliinisissä tutkimuksissa on osoitettu, että haavan parantuminen nopeutuu jopa 50 prosentilla. Luomalla optimaaliset olosuhteet kostealle haavanhoidolle Hansaplastin polyuretaanitekniikka parantaa haavan luonnollista parantumisprosessia:* se tukee solujen uusiutumista ja migraatiota edistäen siten uuden kudoksen muodostumista. Lisäksi polyuretaanimateriaali suojaa haavaa, ja ohuutensa ja joustavuutensa ansiosta sillä voidaan suojata lähes missä tahansa kehossa sijaitsevia haavoja. 

* Wigger-Alberti et al., J Wound Care 2009; 18(5):208, 210-4