Salisyylihappolaastari ja sen vaikutus

Hansaplast-liikavarvaslaastarin vaikuttava aine on salisyylihappo. Salisyylihappo on kovettumien ja känsien hoitoon hyväksytty ja laajalti käytetty valmiste. Se pehmentää kovettunutta ihokerrosta ja sarveistunutta epiteeliä (känsän ydintä) ja heikentää sarveiskerroksen solujen välisiä proteiiniliitoksia. 

Toimintatapa

Salisyylihappo vaikuttaa ihon uloimpiin kerroksiin. Se heikentää solujen välistä rakennetta, joka sitoo känsän sarveistuneita soluja toisiinsa. Tämä tehostaa veden sitoutumista, joka taas saa känsän turpoamaan ja pehmenemään (tätä sanotaan keratolyyttiseksi vaikutukseksi), jolloin ihosolujen mekaaninen poistaminen helpottuu. Laastari kiinnitetään kuivalle ja puhtaalle iholle ja sitä pidetään paikoillaan kahden päivän ajan. Tulokset alkavat näkyä neljän päivän kuluttua.

Känsän muodostuminen

Ihoon voi kehittyä känsä, kun se altistuu jatkuvalle pistemäiselle paineelle. Iho suojautuu paineelta kasvattamalla alueelle paksua sarveiskudosta (kovettuman). Jos pistemäinen paine jatkuu, kovettumasta kehittyy känsä ja lopulta suurimman paineen keskipisteeseen muodostuu pieni kartionmuotoinen massa sarveistuneita soluja.

Känsän muodostumisen syyt

Yksi känsän muodostumisen yleisimmistä syistä on pistemäinen paine. Syynä voi olla jalan ihoon ulkoapäin kohdistuva paine ja jalan luiden aiheuttama vastus, joihin yhdistyy hankaus (esimerkiksi jalan hankautuminen kenkää vasten). Niinpä känsän aiheuttaja on yleensä huonosti istuva jalkine, tiukka sukka, seisominen pitkän aikaa, lattajalka, luustopoikkeamat ja epänormaali kävelyliike.