silver

Hopea antiseptisenä aineena

Hopeaa on käytetty erilaisten sairauksien ja infektioiden hoitoon, veden ja ruoan desinfiointiin sekä palovammojen ja haavojen puhdistukseen kautta historian. Nykyään hopeaa sisältäviä tuotteita käytetään yleisesti antiseptisinä aineina.

Hopean antiseptinen eli pieneliöitä tuhoava vaikutus perustuu siihen, että sen ionit ovat aktiivisia ja kykenevät tunkeutumaan bakteerien kalvojen läpi. Hopean vuorovaikutus bakteerin entsyymien ja proteiinien kanssa tuhoaa bakteerin soluprofiilin, mikä aiheuttaa soluissa muodonmuutoksia, tuhoaa niiden elinkykyisyyden ja estää bakteerien replikaatioprosessin.

Hopean edut

Muihin antiseptisiin aineisiin verrattuna hopean etuna on se, että se tehoaa monenlaisiin pieneliöihin pieninäkin määrinä ja pitkäkestoisesti.

Tärkeimmät edut lyhyesti:

  • todistetusti tehokas
  • todistetusti laajakirjoinen antiseptinen vaikutus
  • parantumista edistävä ja hajuhaittoja ehkäisevä vaikutus
  • hyvä sopeutuvuus iholle
  • ihoystävällinen
silver

Infektion syitä

Jopa pieniin jokapäiväisiin haavoihin voi kehittyä infektio. Monet tekijät vaikuttavat haavojen parantumiseen ja infektoitumiseen. Näitä ovat esimerkiksi bakteerien tyyppi ja määrä, sekä haavan tyyppi ja sijainti. Muita merkittäviä tekijöitä ovat karttuva ikä, piilevät sairaudet (esimerkiksi heikentynyt verenkierto ja diabetes mellitus) sekä tietyt lääkehoidot, kuten steroidit.

Hopea infektion ehkäisyssä

Perinteisessä haavanhoidossa haava pyritään peittämään ja suojaamaan tavallisella laastarilla, joka myös imee haavaeritteet. Hopeatekniikkaa hyödyntävät Hansaplast MED -tuotteet sisältävät antiseptistä hopeaa, joka alkaa vapautua, kun hopeaionit tulevat kosketuksiin haavan kanssa. Hopeatekniikka auttaa vähentämään infektioriskiä, sillä hopeaionit eliminoivat infektioita aiheuttavat bakteerit.