Kostea haavanhoito

Kostean haavanhoidon idea syntyi vuonna 1962, kun George D. Winter huomasi, että epitelisaatio eli haavan parantumisprosessi sujui kaksi kertaa nopeammin kosteissa olosuhteissa kuin ruven alla. Nykyään kostean haavanhoidon periaate on yleisesti hyväksytty käytäntö ja kroonisten haavojen kosteaan hoitoon on kehitetty useita tuotteita.

Kostean haavanhoidon kyky nopeuttaa ja tehostaa parantumista

Haavan peittäminen kostealla haavanhoitotuotteella luo haavalle optimaalisen ympäristön, joka

  • varmistaa parhaat mahdolliset olosuhteet haavan umpeutumiselle (epitelisaatiolle), uuden kudoksen muodostumiselle ja immuunijärjestelmälle 
  • antaa haavan parantumisprosessin edetä häiriöttä ja nopeuttaa parantumista 
  • estää ruven muodostumisen, mikä optimoi solujen migraatiota ja vähentää arpeutumisen todennäköisyyttä.

Kostea ympäristö tuo haavanhoitoon useita etuja. Kolme tärkeintä etua:

1. Haavan parantumisprosessi tehostuu

Kostea haavanhoito auttaa luomaan ja ylläpitämään optimaaliset olosuhteet haavan parantumiselle ja solujen kasvulle. Haavaeritteet toimivat kuljetusaineena monille bioaktiivisille molekyyleille, jotka saavat uuden kudoksen kasvamaan tasaisesti. Solujen kasvu, jakautuminen ja migraatio sujuvat tavallista nopeammin, jolloin haavan parantuminen optimoituu.

2. Parantuminen nopeutuu

Kliinisissä tutkimuksissa on osoitettu, että haavan parantuminen etenee nopeammin kosteassa haavaympäristössä.*

* Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14

Kun haavalle luodaan optimaaliset olosuhteet, solujen kasvu ja uuden kudoksen muodostuminen nopeutuvat. Tämä nopeuttaa haavan parantumista jopa 50 prosentilla!

3. Arpeutuminen estyy ja haava parantuu siististi

Kostea ympäristö ehkäisee rupeutumista, joka estäisi uuden kudoksen muodostumista. Kun haava parantuu ilman rupea ja parantumisprosessi sujuu häiriöttä, sen kohdalle ei jää yhtä todennäköisesti arpea vaan se parantuu siistimmin.

Tuote ja sen vaikutus

Hydrokolloidit ovat paksuuntuvia, geeliytyviä ja stabiloivia aineita. Ne imevät vettä ja haavaeritteitä, turpoavat ja muodostavat geeliä. Hyvän vedenpidätyskykynsä (jopa paineen alaisena) ansiosta hydrokolloidi kykenee pitämään ylimääräiset haavaeritteet sisällään. Hydrokolloidisiteet siis imevät haavanesteitä ja muodostavat siten geeliä, joka luo haavalle kostean ympäristön parantumisen nopeuttamiseksi.

Hyödyt

Hydrokolloidia sisältävä haavaside nopeuttaa ja tehostaa haavanhoitoa, sillä se luo kostean ympäristön, joka optimoi haavan parantumisen ja vähentää arpeutumisen riskiä. Lisäksi se suojaa haavaa ja helpottaa siten kipua ja painetta. Hydrokolloidikerros on erittäin joustava ja vesitiivis mutta silti hengittävä ja vesihöyryä läpäisevä materiaali. Herkkäkin iho sietää sitä yleensä hyvin.