Yleisiä myyttejä haavojen paranemisesta

Yleisiä myyttejä haavojen paranemisesta

Lukuaika: 5 minuuttia.
Näytä lisää

Isoäidin kotikonsteista Internetin vinkkeihin - haavojen hoitoon liittyviä myyttejä on runsaasti. Mutta kuinka paljon totuutta näissä uskomuksissa Tässä artikkelissa sukellamme syvälle yleisimpiin haavojenhoitomyytteihin erottaaksemme myytin ja totuuden.

Sormien ja käsien viiltohaavat sekä polvien hankausvammat ovat arkipäiväisiä vammoja, mutta yllättävän vähän tiedämme niiden asianmukaisesta hoidosta. Väärä hoito voi johtaa kipuun ja komplikaatioihin. Tässä murskaamme myytit ja annamme parhaat vinkit kivunlievitykseen sekä haavojen ja pikkuvammojen nopeaan paranemiseen.

Siksi on aika rikkoa yleisimmät haavojenhoitoon ja paranemiseen liittyvät myytit ja väitteet. Jatka lukemista - pian tiedät, kuinka voit parhaiten lievittää kipua, välttää komplikaatioita ja helpottaa haavojen ja pikkuvammojen paranemisprosessia.

Myytti #1: Haavat paranevat paremmin, kun niitä tuuletetaan

Idea haavojen tuulettamisesta on pitkäikäinen myytti. Tärkeintä haavojen hoidossa on aina pitää haava mahdollisimman puhtaana, bakteerittomana ja suojattuna. Siksi haavan puhdistuksen jälkeen (ilman alkoholia, jotta se ei sattuisi), on aina syytä laittaa laastari vahingoittuneelle alueelle!

Kaikki Hansaplast-laastarit hengittävät ja suojaavat haavaa ulkoisilta vaikutuksilta, jotta lika ja bakteerit eivät pääse tunkeutumaan ja infektioriski pienenee. Lisäksi laastarin haavatyyny on pehmeä ja suojaa haavaa tuskalliselta hankaukselta ja paineelta. Tulos: Haavan paraneminen voi tapahtua häiriöttä.

Entistä parempien tulosten saavuttamiseksi haavan tulisi parantua kosteassa ympäristössä esimerkiksi Sårläkande-voiteen avulla. Tämä voide antaa haavan hengittää, mutta varmistaa kostean haavaolosuhteen, estäen haavan kuorien muodostumisen. Se luo optimaaliset olosuhteet tärkeille siirtäjille ja proteiineille, jotka auttavat paranemisessa ja edistävät haavan sulkeutumista nopeammin, mikä vähentää merkittävästi arpeutumisriskiä.

Myytti #2: Laastarit ovat bakteerien kasvualusta

Toinen yleinen harhaluulo on, että bakteerit viihtyvät erityisen hyvin haavateipin alla. Mutta ei, itse asiassa päinvastoin: Käyttämällä oikeita laastareita puhdistetun haavan peittämiseen suojelet sitä mikro-organismien ja bakteerien kontaminaatiolta ja estät mahdolliset infektiot.

Monet laastarimme suojaavat myös haavaa Hansaplast Bacteria Shieldilla, joka luo suojaavan esteen ja estää 99 prosenttia bakteereista kosketuksesta haavan kanssa, mikä suojaa haavaa infektiolta.

Myytti #3: Hyvä puhdistus ja hoito vähentävät arpia

Kyllä, tämä pitää paikkansa. Tarkka puhdistus ja vamma-alueen hoito oikean tyyppisellä siteellä tai laastarilla auttavat kehoa parantumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tällä tavoin voit välttää mahdolliset komplikaatiot, kuten bakteeri-infektiot, vamman uudelleen avautumisen ulkoisten vaikutusten vuoksi tai haavojen kuorien muodostumisen - kaikki tekijät, jotka edistävät arpia. Sårläkande-voide perustuu kostean haavan parantamisen periaatteeseen ja on ihanteellinen arpimuodostumisen riskin vähentämiseen, mikä johtaa kosmeettisesti houkuttelevaan tulokseen.

Myytti #4: Hitaasti paranevat haavat voivat olla sairauden oireita

Kyllä, erityisen hankalasti paranevat haavat voivat olla yleinen oire sairaudesta, kuten esimerkiksi diabetes mellituksesta, tai ne voivat viitata heikentyneeseen immuniteettiin tai verenkiertoon liittyviin ongelmiin. Siksi on tärkeää, että annat terveydenhuollon ammattihenkilöstön tutkia haavasi, jos epäilet paranemisen vievän normaalia kauemmin, vaikka haavojen hoito on ollut asianmukaista.

Myytti #5: Pieniä haavoja tarvitsee peittää vain yhden päivän ajan

Monet saattavat laittaa laastarin vain vamman akuutissa vaiheessa eli kun verenvuoto on lakannut. Sen jälkeen laastari poistetaan mahdollisimman pian antaen haavan hengittää. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet päinvastoin: Useimmat vammat paranevat paljon paremmin ja ilman komplikaatioita, kun ne peitetään sidoksella tai laastarilla, kunnes ne ovat täysin parantuneet.

Hansaplastilla on laastareita kaikenlaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Ne ovat erityisen ihoystävällisiä, lapsille tarkoitettuja, vedenpitäviä tai ympäristön kannalta kestävämmällä koostumuksella varustettuja laastareita. Hansaplastilta löytyy myös suurempia kokoja postoperatiivisille haavoille.

Myytti #6: Haavat tulee aina desinfioida alkoholilla

Ole varovainen yhdistäessäsi alkoholia ja haavoja! Valitettavasti tämä on yksi yleisimmistä väärinkäsityksistä. Alkoholi ei ole erityisen hyvä valinta vamman puhdistukseen ja desinfiointiin useista eri syistä. Alkoholi ärsyttää ihoa levityksen yhteydessä, mikä tekee siitä erityisen epäasianmukaisen haavojen hoitoon lapsilla. Pahempaa vielä on, että alkoholi ei sovi erittäin herkälle haavakudokselle. Asiantuntijat suosittelevat sen sijaan alkoholittomien tuotteiden käyttämistä, jotka sisältävät antiseptisiä aineita, kuten polyheksanidia, kivuttomaan haavojen desinfiointiin ja puhdistamiseen. Esimerkkinä tästä on alkoholiton haavasuihke, joka ei ärsytä ja edistää haavan paranemista.

Myytti #7: Merivesi auttaa haavojen paranemisessa

Tämä on legenda, joka näyttää perustuvan merirosvo- ja seikkailukirjallisuudesta. Vaikka monet meistä haluaisivatkin uskoa tähän romanttiseen teoriaan, se on valitettavasti täysin hölynpölyä. Monet eivät tule ajatelleeksi, että merivesi voi olla voimakkaasti saastunutta, erityisesti rannikon läheisyydessä, ja siinä voi olla runsaasti epäterveellisiä bakteereita tai kemikaaleja. Tämä lisää merkittävästi infektioriskiä ja hidastaa haavojen paranemista. Lisäksi kosketus veteen saa aina ihon turpoamaan, mikä voi vaikuttaa ja hidastaa haavan sulkeutumisprosessia. Tässä tapauksessa bakteerit ja mikro-organismit voivat helpommin tunkeutua haavaan ja lisätä infektioriskiä dramaattisesti.

Myytti #8: Haavat kutisevat paranemisen aikana

Kaikki tiedämme, miltä se tuntuu: jonkin aikaa vamman jälkeen alue alkaa pistellä ja kutittaa. Tämä pätee erityisesti pinnallisiin haavoihin.

Kyllä, se pitää paikkansa - itse asiassa tämä kutina voi viitata siihen, että paranemisprosessi on käynnissä. Mutta ole varovainen! Vältä koskemasta ja raapimasta haavaa estääksesi infektion. Jos haava muuttuu hyvin punaiseksi, kipeäksi tai kutina muuttuu sykkiväksi tunteeksi, sinun tulisi hakea hoitoa, koska se voi olla merkki infektiosta, joka tulisi hoitaa mahdollisimman pian.

Myytti #9: Pienet haavat eivät tarvitse hoitoa

Jätätkö pienet haavat huomioimatta? Valitettavasti monet meistä tekevät tämän virheen. Tämä tapahtuu huolimatta siitä, että bakteerille jopa pienin neulanpisto on valtava sisäänkäynti kehoosi. Riippumatta haavan koosta, peitä se aina laastarilla mahdollisimman pian. Laastari auttaa estämään infektiota ja varmistaa optimaalisen paranemisen. Johtopäätös: Laita laastari!

Jos hoidat haavojasi oikein, se voi tehdä ihmeitä ihosi paranemiselle, erityisesti jos käytät oikean tyyppistä laastaria haavan peittämiseen. Varautuaksesi kaikkiin mahdollisiin tilainteisiin, on hyvä idea olla aina käsillä haavasuihkeita ja -sidoksia sekä valikoima erikokoisia laastareita ja haavateippiä

Toivomme, että olemme voineet korjata joitakin yleisiä harhaluuloja haavojen hoidosta ja paranemisesta, ja että olet saanut mukaasi hyödyllistä tietoa, jota sinä ja läheisesi voivat käyttää hyödyksi. Pidä huolta itsestäsi!

Henkilö asettelee laastaria sormeensa

Viimeisenä muttei vähäisimpänä...

... haluamme korostaa, että yllä oleva tieto on tarkoitettu yleiseksi neuvoksi ja tiedoksi haavojenhoidosta ja Hansaplast-tuotteista. Tämä sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan ammatillista lääketieteellistä hoitoa tai neuvontaa.

Ota aina ensin yhteyttä lääketieteelliseen hoitoon, kun:

  • Kyseessä on suuret haavat
  • Haavaa on vaikea puhdistaa asianmukaisesti
  • Jos olet epävarma siitä, kuinka hoitaa haavaa parhaiten
  • Jos sinulla on sairaus, joka saattaa vaatia erityistä hoitoa haavalle, esimerkiksi diabetes.

Lue myös huolellisesti tuotepakkausten mukana tulevat käyttöohjeet.