Image

Kaunis parantuminen ja arpien ehkäisy – Lue, miten oikean siteen tai laastarin valinta voi ehkäistä parantumattomia ihovaurioita ja jopa arpia.

Lukuaika: 2 minuuttia.
Näytä lisää

Tietoja

Kaatumiset, auto-onnettomuudet tai leikkaukset sekä muut tapahtumat jättävät jälkeensä pieniä ja suuria arpia. Lähes kaikilla on vähintään yksi arpi muistuttamassa tapahtuneesta. Arvet voivat aiheuttaa huomattavaa kipua ja vähentää liikkuvuutta sijaitessaan lähellä niveliä, mutta ne voivat myös vähentää itseluottamusta erityisesti silloin, kun ne ovat näkyvissä kehonosissa.

Arpien muodostuminen

Arpeutuminen on luonnollinen prosessi, joka käynnistyy, kun keho alkaa korjata siihen tullutta viiltoa tai hankaumaa. (Katso myös Pika-apu naarmuille ja viilloille)
Arpikudosta syntyy aina, kun ihon uloimman kerroksen eli orvaskesikerroksen viilto ulottuu sen alla olevaan verinahka- eli dermiskerrokseen saakka. Keho ei pysty korvaamaan tuhoutunutta, tehtäväänsä erikoistunutta kudosta samanlaisella.

Image
Sulkeutumassa oleva haava, jossa uutta, vaaleanpunaista ihoa sekä verisuonia © Hansaplast
Image
Kohollaan oleva eli hypertrofinen arpi © Hansaplast
Sen sijaan keho korjaa vamman sidekudoksella. Keho tuottaa tavallista suuremman määrän kollageenia, jotta se voisi korjata rikkoutuneen, vahingoittuneen kudoksen ja parantaa haavan tai vamman. Kollageeni sitoo vaurioituneen ihon yhteen, jolloin haava sulkeutuu ja paranee.

KEHO ALKAA PARANTAA
HAAVAA TAI NAARMUA HETI,
KUN SELLAINEN SYNTYY.

Keho lisää haavakohtaan kollageenia myös paranemisen jälkeen, minkä vuoksi arven koko ja muoto muuttuvat ajan mittaan. Seurauksena syntyvän arven verenkierto ei ole tehokasta, ja se on toisinaan epätasainen ja vähemmän joustava kuin muu ihokudos.
Arvet ovat joskus kohollaan (hypertrofinen arpi) tai ne voivat näyttää sisäänpainuneilta sen mukaan, millaisia vaurioita ihon alempiin kerroksiin ja ihonalaisiin kudoksiin on syntynyt. Myös arpien väri vaihtelee.

Hoito

Näin pienennät arpia

Edelleenkään ei ole mahdollista poistaa arpia kokonaan arpeutumisen alettua. On kuitenkin olemassa tehokkaita tapoja pienentää arpia niin, että omaan ihoon voi olla jälleen tyytyväinen.
Nämä asiat kannattaa tietää:

Image

Vinkki 1

Vältä solariumia ja UV-säteilyä, kun arpi on uusi. Valo voi vaikuttaa parantumisprosessiin ja muuttaa ihon väriä ja rakennetta.

Image

Vinkki 2

Pidä vahingoittunut iho pehmeänä ja sileänä voiteen avulla haavan sulkeutumisen jälkeen.

Ennaltaehkäisy

Pienten haavojen ja naarmujen saamista on vaikea välttää. Jalkakäytävän reunaan kompastuminen tai vaikkapa keittiöveitsen varomaton käsittely aiheuttavat helposti verta vuotavia haavoja.

Vinkit

Image

Ole erityisen varovainen käyttäessäsi teräviä työvälineitä. Käytä tarvittaessa suojaimia.

Image

Paloittele ruokaa itsestäsi poispäin. Muista, että terävät veitset ovat itse asiassa turvallisempia kuin tylsät, sillä ne läpäisevät ruokaa helpommin.

Image

Ojenna sakset terävä pää poispäin henkilöstä, jolle ne annetaan.

Image

Kaikkia naarmuja ja viiltoja ei voi välttää, joten varmista, että kotona on hyvin varustettu ensiapupakkaus. Katso täältä, mitä pakkauksessa on hyvä olla.

Älä nypi rupia. Keho alkaa parantaa viiltoa tai naarmua heti, kun se on syntynyt. Valkosolut tuhoavat tulehduksia aiheuttavia bakteereita, ja punasolut, fibriini ja verihiutaleet muodostavat hyytymän haavan päälle. Pian kohtaan muodostuu rupi. Jos rupi irrotetaan, haava saattaa aueta ja sinne joutuu lisää bakteereja, mutta sen seurauksena myös arvesta tulee suurempi.

Jos haava on syvä, vuotaa verta tai siinä on infektion merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta, on mentävä lääkäriin.
Lääkärin hoitoa tarvitaan myös, jos et itse kykene puhdistamaan haavaa kunnolla.
Asianmukainen haavanhoito on erityisen tärkeää, jos sinulla on diabetes. Keskustele aina kaikista huolenaiheista lääkärin tai jalkahoitajan kanssa, vaikka kyseessä olisi vain pieni haava tai halkeama (erityisesti jaloissa).
 
Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Tärkeää: Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos olet epävarma haavan oikeasta hoidosta.
 
Tämän WWW-sivuston sisältämien tietojen perusteella ei saa tehdä diagnoosia tai hoitaa terveydellistä ongelmaa tai sairautta. Ne eivät korvaa lääketieteen ammattilaisten antamaa hoitoa tai ohjeistusta. Jos sinulla on tai epäilet, että sinulla on terveydellinen ongelma, ota yhteys lääkäriin. Tämän sivuston tietojen perusteella ei saa jättää terveydenhoidon ammattilaisten antamia neuvoja huomiotta tai viivyttää ammattimaiseen hoitoon hakeutumista.

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti.