Näin hoidat viiltohaavoja ja hankaumia

Näin hoidat viiltohaavoja ja hankaumia

Lukuaika: 5 minuuttia.
Näytä lisää

Pieni laastari, suuri apu! Saat Hansaplastilta laastarit nopeaa ja tehokasta haavojen hoitoa varten! Katso vinkkimme, miten oikealla hoidolla voi nopeuttaa pienten ihovaurioiden parantumista.

Arkipäivän vammoja voi sattua kaikille – olipa kyse ruoanlaitosta, remontoinnista tai vaikkapa kompastumisesta. Mutta ei hätää. Laastari voi tarjota täydellisen ratkaisun pienten haavojen nopeaan ja tehokkaaseen hoitoon.

Millainen haava, sellainen hoito

Image
Viiltohaava, toisistaan etääntyvät reunat © Hansaplast
Image
Hermopäätteisiin ulottuva naarmu tai hankauma © Hansaplast

Viiltohaava

Viiltohaava on yksi tyypillisimmistä pienistä ihovaurioista. Se on tuttu juttu esimerkiksi monelle kotikokille tai remontoijalle. Myös paperiviillot ovat yleisiä ja yllättävän kipeitä. Viiltohaava vuotaa perinteisesti verta ja haavan reunat voivat olla revenneet.

Hankauma

Hankauma on useimmiten vaaraton, ylempien ihokerrosten vaurio. Se voi syntyä esimerkiksi ihoa raapiessa tai kaatuessa: jälkimmäisessä polvet, kädet ja kyynärpäät ottavat tyypillisesti osumaa. Hankauma saattaa aiheuttaa kipua, sillä vamma vaikuttaa usein hermopäätteisiin ihon alla.

Vinkit haavojen hoitoon

Huolehdi käsihygieniasta

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta ennen hoitotoimenpiteitä välttääksesi infektioriskin. Pese kädet huolellisesti ennen laastarin tai sideharson kiinnittämistä. Voit käyttää myös muovihanskoja.

Pienet haavat

Pienet haavat vuotavat tyypillisesti verta vain hetken. Mikäli verenvuoto jatkuu, peitä haava puhtaalla sideharsolla ja paina sitä haavaa vasten. Jos verenvuoto ei siltikään lopu, paina haavaa ja hakeudu lääkärille.

Kun verenvuoto on tyrehtynyt, puhdista haava Hansaplast Wound Spray -haavasuihkeella suihkuttamalla tuotetta haavaan noin 10 cm etäisyydeltä. Näin poistat likaa ja näkyviä hiukkasia. Kuivaa sen jälkeen haava ja sitä ympäröivä ihoalue varovasti. Älä poista haavaan tunkeutuneita ylimääräisiä asioita tai esineitä – kuten vaikkapa kiviä – vaan anna terveydenhuollon ammattilaisten tehdä se.

Laastari

Seuraavaksi on tärkeää suojata haava ulkoisilta vaikutuksilta, kuten lialta ja bakteereilta. Näin luot paremmat olosuhteet häiriöttömälle paranemiselle. Peitä haava Hansaplast-laastarilla. Tarkkaile haavaa säännöllisesti. Vaihda laastari päivittäin tai lääkärin suosituksen mukaisesti.

Levitä voidetta varovaisesti

Hansaplast Wound Healing Ointment -haavanhoitovoiteella voit auttaa haavaa parantumaan turvallisesti ja nopeammin sekä vähentää arpeutumisriskiä. Levitä voidetta varovaisesti ohut kerros haavan päälle kerran tai kahdesti päivässä, kunnes haava on parantunut kokonaan. Varmista, ettei tuotepakkaus kosketa haavaa.

Toimi näin, kun hoidat jonkun toisen haavaa

Toimi näin, kun hoidat jonkun toisen haavaa

Ensinnäkin, pysy rauhallisena. Tehtävänäsi on auttaa ja rauhoitella loukkaantunutta, vaikka hän vuotaisikin paljon verta. Arvioi, tarvitseeko vamma lääkärin hoitoa. Jos olet epävarma, kysy neuvoa.

Kun hoidat haavaa, kerro, mitä olet tekemässä. Muista myös mainita, että hoito saattaa olla hieman kivuliasta, mutta kipu menee pian ohi.

Milloin minun pitää ottaa yhteyttä lääkäriin?

Ota yhteyttä terveydenhuoltohenkilöstöön, jos:

  • haava on syvä ja se vuotaa voimakkaasti verta
  • huomaat haavassa infektion oireita, kuten punoitusta, kuumotusta, kipua ja turvotusta
  • vieras esine on tunkeutunut haavaan
  • kyseessä on eläimen tai ihmisen purema
  • haava on kasvojen alueella tai lähellä kasvojen aluetta
  • vammasta kärsivällä ei ole jäykkäkouristusrokotusta
  • sinulla on kysyttävää tai olet epävarma.

Mitä teen, jos haava näyttää tulehtuneen?

Jos huomaat haavassa infektion oireita, ota heti yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin. Oireita voivat olla muun muassa punoitus, turvotus, kuumotus, kipu, kutina tai polttelu. Tulehtunut haava vaatii lääketieteellistä hoitoa.

Laastariopas

Oikealla laastarilla voi olla iso rooli haavan paranemisessa sekä mukavuudessa. Katso, mikä Hansaplast-laastari sopii tilanteeseesi parhaiten.

Hansaplast Elastic -kangaslaastarit

Erittäin joustavasta ja hengittävästä materiaalista valmistetut Elastic-laastarit ovat parhaimmillaan hoitaessaan niveliä ja muita liikkuvia osia kehossa. Koska laastareita on saatavilla eri kokoja, ne sopivat hyvin myös polvien haavoihin.

Hansaplast Elastic Finger Strips -sormilaastarit 

Hansaplast Finger Strips -laastarit suojaavat erinomaisesti pieniä haavoja sormissa. Pitkä, joustavasta materiaalista valmistettu laastari kiedotaan sormen ympärille kahdesti. Täten se antaa lisätukea. Laastarit mukautuvat kehon liikkeisiin ja ovat siksi ihanteellisia nivelille. Saatavilla erikseen tai osana Hand Mix Pack -pakkausta, joka sisältää eri kokoisia, toiminnallisia laastareita.

Hansaplast Sensitive

Herkälle iholle suosittelemme Hansaplast Sensitive -laastareita, joita on saatavana useissa eri kokovaihtoehdoissa aina 4 XL -kokoon asti! Hansaplast Sensitive on suunniteltu erityisesti herkälle iholle. Sarjan tuotteet ovat erittäin ihoystävällisiä ja hypoallergeenisia.

Laastariopas

Pidä mielessä koko Hansaplast-tuotevalikoima

Elämässä voi sattua ja tapahtua, joten varaudu pieniin haavereihin etukäteen. Varmista, että käytettävissäsi on valikoima erilaisia laastareita ja sideharsoja. Ohessa ehdotuksemme Hansaplastin valikoimasta:

Pidä mielessä koko Hansaplast-tuotevalikoima

Ennaltaehkäisy

Vinkit

Ethän kosketa haavaa turhaan tai revi esimerkiksi rupea pois. Anna kehosi tehdä parhaansa parantuakseen. Kun haava syntyy, valkoiset verisolut hyökkäävät infektioita aiheuttavia bakteereja vastaan. Haavan päälle muodostuu suojaava kerros. Ethän raavi rupea pois: raapimalla paitsi altistat haavan bakteereille, voit saada isomman arven.

Vieraile aina lääkärissä, jos haava on syvä, vuotaa tai se osoittaa infektion oireita, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta. Käy lääkärissä myös silloin, jos et saa puhdistettua haavaa kunnolla.

Jos sinulla on diabetes, on erityisen tärkeää hoitaa haavat oikein. Keskustele aina mahdollisista kysymyksistä lääkärisi sekä jalkahoidon asiantuntijan kanssa. Ole tarkkana myös pienempien haavojen ja ihon halkeamien hoidossa – erityisesti, jos niitä on jaloissa.

Huomaa, että yllä mainitut vinkit tai suositukset eivät korvaa lääketieteellistä neuvontaa, ammatillista hoitoa, diagnoosin tekemistä tai terveysongelmien ja sairauksien hoitoa. Lue tuotepakkauksen käyttöohjeet huolellisesti. Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos olet epävarma, miten haavaa tulisi hoitaa. 

Jos arvelet sinulla olevan erityisiä terveysongelmia, ota yhteyttä lääkäriin. Älä jätä ammatillista lääketieteellistä neuvontaa huomiotta tai viivyttele lääkäriin hakeutumista tämän sivuston perusteella.

Jos haluat lisätietoja Hansaplastin tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajapalvelu@beiersdorf.com. Autamme mielellämme! Voit kysyä tuotteistamme lisää myös apteekeista ympäri maan.

Aiheeseen liittyviä tuotteita