Tietoja
Kuiva iho
Iho pitää sisällään tietyn määrän kosteutta, jonka ansiosta se pysyy kimmoisana ja kestää painetta ja ulkoisia haittavaikutuksia.
Jos iho menettää kosteutta, se kuivuu, ja yhdessä paineen tai hankautumisen kanssa jalkoihin muodostuu kovettumia. Syyt vaihtelevat: Joidenkin iho on luonnostaan kuivempi. Kuiva iho voi kehittyä myös geneettisestä alttiudesta tai diabeteksesta. Iho kuivuu myös iän myötä. Lisäksi pitkät kuumat suihkut ja kylvyt voivat kuivattaa ihoa.
Kovettuma
Kovettuma (latinaksi callus) on tavallista laajempi paksuuntunut ihoalue, jota yleensä muodostuu jalkapohjiin ja kantapäihin. Iho kovettuu, kun se altistuu paineelle ja hankaukselle pitkän aikaa. Ihon uloin kerros (orvaskesi) reagoi tähän kasvamalla ja muodostamalla kovettuneita ihokerroksia (lääketieteellinen termi: hyperkeratoosi).
Kovettumia ilmenee tavallisesti jalkapohjissa (tai käsien ja sormien kämmenpuolella) kellertävänä paksuuntumana. Yleensä kovettumat eivät ole kivuliaita. Kun kovettuma altistuu runsaalle ja jatkuvalle paineelle, se voi pahentua ja haljeta. Pienet ja keskikokoiset kovettumat aiheuttavat pelkästään kosmeettisen tai esteettisen haitan varsinkin avoimia kenkiä käytettäessä, mutta paksuuntuneille ihoalueille voi kehittyä kivuliaita ja hankalia kovettumia.
Lääketieteellinen tausta: Marraskesi (sarveiskerros, latinaksi stratum corneum) on orvaskeden uloin kerros. Sarveistuneiden solujen (korneasyyttien) välissä on orvaskeden lipidejä. Sarveiskerros (erityisesti sen alakolmannes) muodostaa läpäisyesteen, joka on ihon varsinainen suojakerros ulkoisia tekijöitä ja kosteuden haihtumista vastaan.