Kuiva ja kovettunut jalkojen iho

Näin saat kuivista ja kovettuneista jaloista jälleen terveet ja pehmeät

Lukuaika: 2 minuuttia.
Näytä lisää

Tietoja

Kuiva iho

Melko tavallista: kuiva iho jaloissa
Melko tavallista: kuiva iho jaloissa

Iho pitää sisällään tietyn määrän kosteutta, jonka ansiosta se pysyy kimmoisana ja kestää painetta ja ulkoisia haittavaikutuksia.

Jos iho menettää kosteutta, se kuivuu, ja yhdessä paineen tai hankautumisen kanssa jalkoihin muodostuu kovettumia. Syyt vaihtelevat: Joidenkin iho on luonnostaan kuivempi. Kuiva iho voi kehittyä myös geneettisestä alttiudesta tai diabeteksesta. Iho kuivuu myös iän myötä. Lisäksi pitkät kuumat suihkut ja kylvyt voivat kuivattaa ihoa.

Kovettuma

Image
Jalka, jossa on tyypillinen kovettuma
Image
Hyperkeratoosi: sarveiskerroksen paksuuntuminen

Kovettuma (latinaksi callus) on tavallista laajempi paksuuntunut ihoalue, jota yleensä muodostuu jalkapohjiin ja kantapäihin. Iho kovettuu, kun se altistuu paineelle ja hankaukselle pitkän aikaa. Ihon uloin kerros (orvaskesi) reagoi tähän kasvamalla ja muodostamalla kovettuneita ihokerroksia (lääketieteellinen termi: hyperkeratoosi).

Kovettumia ilmenee tavallisesti jalkapohjissa (tai käsien ja sormien kämmenpuolella) kellertävänä paksuuntumana. Yleensä kovettumat eivät ole kivuliaita. Kun kovettuma altistuu runsaalle ja jatkuvalle paineelle, se voi pahentua ja haljeta. Pienet ja keskikokoiset kovettumat aiheuttavat pelkästään kosmeettisen tai esteettisen haitan varsinkin avoimia kenkiä käytettäessä, mutta paksuuntuneille ihoalueille voi kehittyä kivuliaita ja hankalia kovettumia.

Lääketieteellinen tausta: Marraskesi (sarveiskerros, latinaksi stratum corneum) on orvaskeden uloin kerros. Sarveistuneiden solujen (korneasyyttien) välissä on orvaskeden lipidejä. Sarveiskerros (erityisesti sen alakolmannes) muodostaa läpäisyesteen, joka on ihon varsinainen suojakerros ulkoisia tekijöitä ja kosteuden haihtumista vastaan.

Hoito

Pehmennä jalkojesi ihoa

Jalkojen kuivan ja kovettuneen ihon pehmentäminen on helppoa, varsinkin jos se aloitetaan oikealla hoidolla. Tämän jälkeen tärkeintä on ihon terveyden ylläpitäminen.

Ihon paksuuntuminen on ihon oma puolustuskeino hankaamista, painetta ja muita paikallisia ärsykkeitä vastaan, mutta se voi myös aiheuttaa kovettumia ja känsiä käsiin ja jalkoihin. Kosmeettinen tai esteettinen ongelma voi nopeasti muuttua häiritseväksi vaivaksi, jos kantapäiden kuiva iho alkaa halkeilla. Tämä voidaan kuitenkin estää hoitamalla ihoa jatkuvasti ja säännöllisesti ja pehmentämällä paksuuntuneita ihoalueita tuotteilla, joissa on vaikuttavana aineena esimerkiksi karbamidia. Näin kovettumat voidaan pitää kurissa ja niistä voidaan päästä eroon.

Liota kuivia jalkoja lämpimässä saippuavedessä

Liota kuivia jalkoja lämpimässä saippuavedessä 15–20 minuuttia (käytä erityisesti jaloille tarkoitettua tai mietoa kylpyainetta). Liottaminen pehmentää jalkojen kovettumia ja helpottaa niiden poistamista.

Lue lisää
Hankaa jalkojen karkeita alueita

Hankaa jalkojen karkeita alueita erityisesti jaloille tarkoitetulla raspilla tai hohkakivellä. Ole varovainen, ettet poista liian paljon ihoa. Tämän voi varmistaa tunnustelemalla ihoa aika ajoin. Keskity jalkapohjiin, reuna-alueisiin ja kantapäihin, koska niissä kovettumia esiintyy eniten ja iho on kuivinta. Kun olet tyytyväinen tulokseen, huuhtele ja kuivaa jalat huolellisesti.

Lue lisää
Levitä jalkavoidetta

Levitä jalkoihin lopuksi kosteuttavaa jalkavoidetta. Lisähoitona jalkoihin voidaan laittaa puuvillasukat, jotka estävät kosteuden haihtumista ja edistävät voiteen imeytymistä yön aikana. Näin voit antaa voiteen hoitaa jalkoja useita tunteja nukkuessasi. Toista hoito muutamana yönä peräkkäin, jolloin saat hoidosta eniten hyötyä. Lopputuloksena on huomattavasti pehmeämmät ja sileämmät jalat.

Lue lisää
Käytä jalkavoidetta päivittäin

Pidä jalkasi pehmeän tuntuisina käyttämällä jalkavoidetta päivittäin. Ota jalkojenhoito osaksi päivittäistä kauneudenhoitoa. Kun pidät jalkavoidetta vartalovoiteen vieressä, et voi unohtaa jalkojen voitelua!

Lue lisää

Asiantuntijan vinkki

Tri Maike Kuhlmann
Tri Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG

Erityisiä kosteuttavia aineita, kuten karbamidia, sisältävät jalkavoiteet elvyttävät kuivaa kovettunutta ihoa. Karbamidi on luonnossa esiintyvä, erittäin tehokkaasti ja pitkäkestoisesti kosteuttava aine ja joka korjaa kuivaa ja kovettunutta ihoa. Se kosteuttaa jopa erittäin kuivaa ihoa ja tekee siitä jälleen pehmeän ja kimmoisan. Karbamidi parantaa myös ihon omaa kykyä säilyttää kosteutta ja tasapainottaa ihon luonnollista suojaavaa vaikutusta. Näin jopa erittäin kuivasta ihosta voi tulla pehmeämpi ja uusien kovettumien muodostuminen saadaan samalla estettyä.

Tehokas hoito tehokkaasti vaikuttavilla aineilla uudistaa kuivaa ja kovaa ihoa.

”Poista, suojaa ja kosteuta”

Kovettumien poisto hoituu laadukkailla ja tehokkailla hoitotuotteilla. Niiden avulla voit päästä eroon ihon kuivista alueista ja saat tilalle pehmeämmät jalat. Muistisääntö kuuluu: Poista, suojaa ja kosteuta.

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Jos sinulla on todennettu tai epäilty terveydellinen ongelma, ota yhteyttä lääkäriin.

Aiheeseen liittyviä tuotteita