Opi paras rakon ja hiertymän hoito

Nauti kivuttomista askelista! Opi paras rakon ja hiertymän hoito

Lukuaika: 4 minuuttia.
Näytä lisää

Rakko on viheliäinen vaiva. Se voi vesittää monta hyvää seikkailua, kun se ilmestyy esimerkiksi kaupunkilomalla, luontoretkellä ja pitkällä kävelylenkillä, kuntosalilla tai arjessa. Vinkkiemme avulla voit hyvästellä rakot ja nauttia kivuttomista askeleista. Kerromme myös, miten pystyt välttämään rakkojen ilmestymistä tulevaisuudessa.

Näin rakot syntyvät

Aloitetaanpa määrittelemällä mikä rakko oikeastaan on. Se on ihonalainen tasku, joka sisältää kirkasta nestettä tai verta. Rakot ovat yksi yleisimmistä ihovaurioista käsissä ja jaloissa. Ne voivat kehittyä nopeasti esimerkiksi epämukavien tai hiertävien kenkien takia.

Kuinka rakko muodostuu?

Yleisin paikka rakoille: kantapää
Yleisin paikka rakoille: kantapää

Pitkittynyt paine, hankaus tai muu kitka voivat vaurioittaa väliaikaisesti ihon pintakerroksen ihosoluja. Tällöin ihon alle syntyy pieni repeämä, joka täyttyy hiljalleen kudosnesteellä.

Rakko on kehon oma tapa suojella ihoa lisäpaineelta. Rakkojen suosikkikohta on kantapää, mutta niitä voi tulla myös esimerkiksi käsiin vaikkapa työkaluja käsitellessä.

Rakot voivat myös rikkoutua ja puhjeta. Tällöin tuloksena on entistäkin kipeämpi avoin haava, joka saattaa helposti tulehtua.

Oikea rakon hoito

Paras tapa hoitaa rakkoa on antaa sen olla. Älä siis puhkaise rakkoa itse tai puristele sitä, vaan peitä se Hansaplastin SOS rakkolaastarilla. Se auttaa kolmella eri tavalla:

  1. Rakkolaastarin geelityyny imee nestettä rakosta ja luo suojaavan geelikerroksen haavan päälle. Näin haavalla on parhaat mahdolliset olosuhteet parantua.
  2. Rakkolaastari myös lievittää painetta ja kipua välittömästi hydrokolloiditekniikan ansiosta.
  3. Rakkolaastari suojaa avointa haavaa infektiolta ja ulkoisilta tekijöiltä, kuten vedeltä, lialta ja bakteereilta.

Rakon paraneminen vaatii kärsivällisyyttä. On kuitenkin asioita, joita voit tehdä kipua lievittääksesi ja paranemista nopeuttaaksesi:

  • Aseta rakkolaastari rakolle heti, kun huomaat sen olevan kehittymässä. Rakkolaastari suojaa vahingoittunutta ihoaluetta lialta ja infektioilta. Lisäksi se lievittää painetta ja nopeuttaa paranemisprosessia.
  • Anna rakkolaastarin irrota itsestään, eli älä vaihda tai poista sitä ennenaikaisesti. Näin rakolla on aikaa parantua.
  • Älä puhkaise rakkoa, vaikka mieli tekisi. Rakko suojaa vahingoittunutta ihoa lisäinfektioilta. Jos rakko puhkeaa itsestään, älä poista ulompaa ihokerrosta vaan anna sen olla. Suojaa haavaa infektioilta ja lisähankaukselta pitämällä rikkoutuneellakin rakolla rakkolaastaria.

Asiantuntijan vinkit

Haavat paranevat parhaiten kosteassa ympäristössä. Tämä on kliinisesti todistettu tosiasia, johon myös Hansaplastin rakkolaastariteknologia perustuu. Suojattuna, kosteassa ympäristössä rakko parantuu parhaiten täysin omatoimisesti.

Mikäli rakkoa peittävä ihokerros puhkeaa, se luokitellaan lääketieteessä avoimeksi haavaksi. Bakteerit voivat päästä rakon sisään ja mahdollisesti aiheuttaa infektioita. Hoida rikkoutunutta rakkoa puhdistamalla se esimerkiksi Hansaplast Haavasuihkeella ja laita sitten haavan päälle rakkolaastari.

Hydrokolloiditekniikan ansiosta Hansaplastin rakkolaastari luo optimaaliset olosuhteet haavan paranemiseksi. Laastarin hydrokolloidimateriaali imee ylimääräistä nestettä haavasta. Suojaava geelikerros pitää haavan kosteana ja auttaa sitä parantumaan nopeammin.

Näin ehkäiset rakkoja

  • Käytä mukavia, hyvin istuvia kenkiä – erityisesti, jos aiot liikkua paljon päivän aikana. 
  • Kun ostat uudet kengät, kokeile niitä mieluiten illalla, koska jalat voivat turvota päivän mittaan. Uusiin kenkiin kannattaa totutella hiljalleen, sillä ne saattavat aluksi hiertää.
  • Urheillessa on järkevintä käyttää urheiluun tarkoitettuja sukkia, joissa ei ole saumoja. 
  • Jos lähdet kaupunkilomalle tai pitkälle vaellukselle, muista pakata myös rakkolaastarit mukaan!

Aiheeseen liittyviä tuotteita