Näin pääset eroon rakoista

Näin pääset eroon rakoista

Lukuaika: 4 minuuttia.
Näytä lisää

Hyvästi rakot – nauti kivuttomista askeleista

Rakot ovat viheliäinen vaiva. Ne voivat estää monta hyvää seikkailua: aiheuttaa kipua esimerkiksi kaupunkilomilla, luontoretkillä ja pitkillä kävelylenkeillä, kuntosalilla tai arjessa ylipäätään. Vinkkiemme avulla voit hyvästellä rakot ja nauttia kivuttomista askeleista. Kerromme myös, miten pystyt välttämään rakkojen ilmestymistä tulevaisuudessa.

Näin rakot syntyvät

Lähdetäänpä liikkeelle pohtimalla, mikä rakko oikeastaan on. Se on ihonalainen rakkula, joka sisältää kirkasta nestettä tai verta. Rakot ovat yksi yleisimmistä ihovaurioista käsissä ja jaloissa. Ne voivat ilmestyä nopeasti esimerkiksi epämukavien tai hiertävien kenkien takia.

Kuinka rakko muodostuu?

Rakkojen yleisin paikka: kantapää
Rakkojen yleisin paikka: kantapää

Pitkittynyt paine, hankaus tai kitka voivat vaurioittaa väliaikaisesti ihon pintakerroksen ihosoluja. Tällöin ihon alle syntyy pieni repeämä, joka täyttyy hiljalleen kudosnesteellä. Se on kehon oma tapa suojella ihoa lisäpaineelta. Rakkojen suosikkikohta on kantapää, mutta niitä voi tulla myös esimerkiksi käsiin vaikkapa työkaluja käsitellessä.

Rakot voivat sattua ja puhjeta. Tällöin tuloksena on entistäkin kipeämpi avoin haava, joka saattaa helposti tulehtua.

Hoida rakko oikein

Paras tapa hoitaa rakkoa on antaa sen olla. Älä siis puhkaise rakkoa tai puristele sitä, vaan peitä se Hansaplastin rakkolaastarilla. Se auttaa kolmella eri tavalla:

1. Geelityyny imee nestettä rakosta ja luo suojaavan geelikerroksen haavan päälle. Näin haavalla on parhaat mahdolliset olosuhteet parantua.
2. Rakkolaastari lievittää painetta ja kipua välittömästi hydrokolloiditekniikan ansiosta.
3. Rakkolaastari suojaa avointa haavaa infektiolta ja ulkoisilta tekijöiltä, kuten vedeltä, lialta ja bakteereilta.

Rakon paraneminen vaatii kärsivällisyyttä. On kuitenkin asioita, joita suosittelemme tekemään kipua helpottaaksesi ja paranemista nopeuttaaksesi:

  • Laita rakkolaastari heti, kun huomaat rakon olevan syntymässä. Rakkolaastari suojaa vahingoittunutta ihoaluetta lialta ja infektioilta. Lisäksi se lievittää painetta ja nopeuttaa paranemisprosessia.
  • Anna rakkolaastarin irrota itsestään, eli älä vaihda tai poista sitä ennenaikaisesti. Näin rakolla on aikaa parantua.
  • Älä puhkaise rakkoa, vaikka mieli tekisi. Rakko suojaa vahingoittunutta ihoa lisäinfektioilta. Jos rakko puhkeaa itsestään, älä poista ulompaa ihokerrosta vaan anna sen olla. Suojaa haavaa infektioilta ja lisähankaukselta pitämällä rakkolaastaria.

Asiantuntijan vinkit

Haavat paranevat parhaiten kosteassa ympäristössä. Tämä on kliinisesti todistettu tosiasia, johon myös Hansaplastin rakkolaastariteknologia perustuu. Suojatussa ympäristössä rakko parantuu parhaiten ja täysin omatoimisesti.

Mikäli rakon suojaava ihokerros puhkeaa, bakteerit voivat päästä rakon sisään ja se luokitellaan lääketieteessä avoimeksi haavaksi. Desinfioi tällöin rakko esimerkiksi Hansaplast Wound Spray -suihkeella ja laita haavan päälle rakkolaastari.

Hydrokolloiditekniikan ansiosta Hansaplastin rakkolaastari luo optimaaliset olosuhteet haavan paranemiseksi. Laastarin hydrokolloidimateriaali imee ylimääräistä nestettä haavasta. Suojaava geelikerros pitää haavan kosteana ja auttaa sitä parantumaan nopeammin.

Näin ehkäiset rakkoja

Nyt osaat hoitaa rakkoja oikein, mutta tiedätkö, miten ehkäiset niitä tehokkaimmin? Näillä vinkeillämme onnistut:

  • Käytä mukavia, hyvin istuvia kenkiä – erityisesti, jos aiot liikkua paljon päivän aikana. 
  • Kun ostat uusia kenkiä, kokeile niitä mieluummin illalla, koska jalat voivat turvota päivän mittaan. Uusiin kenkiin kannattaa totutella hiljalleen, sillä ne saattavat aluksi kalvaa.
  • Urheillessa on järkevintä käyttää urheiluun tarkoitettuja sukkia, joissa ei ole muun muassa saumoja. 
  • Jos lähdet kaupunkilomalle tai vaikkapa pitkälle vaellukselle, muista pakata myös rakkolaastarit mukaan.

Aiheeseen liittyviä tuotteita