Image

Parempi suoja parantaa paremmin – Lue lisää asianmukaisesta haavanhoidosta ja siitä, miksi se on paranemisprosessin kannalta niin tärkeää.

3 min. read
Näytä lisää

Tietoa

Haavanhoidon tärkein tavoite on turvallinen ja taattu suoja – jotta voidaan luoda haavalle parhaat olosuhteet parantua häiriöttä ja ilman komplikaatioita.

Miksi haava on tärkeää suojata?

Image
Bakteerit voivat päästä syvälle haavan sisään ja aiheuttaa vaikean infektion.
Image
Kloori voi ärsyttää haavaa ja viivästyttää paranemista.

Haavan suojaaminen on paranemisprosessin kannalta hyvin tärkeää. Jos haava on paljas, se on aseeton erilaisia infektioita, turvotusta ja muita komplikaatioita aiheuttavia tekijöitä kohtaan.

Maksimaalista soujaa haavoille – Minimaalista arpeutumista

Esimerkiksi bakteerit pääsevät elimistöön helposti avoimen, suojaamattoman haavan kautta ja voivat aiheuttaa infektion. Kulkeutumalla syvälle ihon pinnan alle ne voivat aiheuttaa vaikean ja vaikeasti hoidettavan infektion, joka hidastaa paranemisprosessia, leviää ja aiheuttaa hankalia komplikaatioita. Myös vesi on riskitekijä haavalle.

Vesi voi olla esimerkiksi bakteerien likaamaa tai sisältää muita haitallisia aineita, kuten klooria, jolloin se voi kasvattaa merkittävästi infektion riskiä ja pitkittää paranemista. Lisäksi vesi turvottaa ihoa ja saa haavan sulkeutumaan. Silloin bakteerit ja virukset pääsevät helposti haavaan ja aiheuttavat entistäkin suuremman infektioriskin.

Asianmukainen suojaus on kaiken A ja O. Haavan tyypistä, koosta ja sijainnista riippuen on tarpeen valita juuri sopivanlainen laastari, sillä silloin haava on varmasti suojassa ulkoisilta vaikutuksilta ja infektioriskiltä ja paraneminen on mahdollisimman nopeaa. Kun olet löytänyt haavalle juuri oikeanlaisen laastarin, noudata näitä suosituksia haavan oikeanlaisesta hoidosta. 

Hoito

Mitä oikeanlaiseen haavanhoitoon sisältyy?

Image

Vaihe 1

Pese aina kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä ennen haavan hoitotoimenpiteiden aloittamista.

Tärkeintä on antaa haavan levätä. Hiertymistä pitää välttää.

Image

Vaihe 2

Seuraavaksi vahingoittunut ihoalue on puhdistettava. Tätä tarkoitusta varten on olemassa erityisiä haavanpuhdistustuotteita, kuten Hansaplast Haavanhoitosuihke. Haava on tarvittaessa myös desinfioitava. Puhdistamisen apuna on hyvä käyttää harsoa tai puhdasta liinaa. Älä yritä poistaa haavaan mahdollisesti joutuneita vierasesineitä (esimerkiksi lasinsiruja) itse; näihin toimenpiteisiin tarvitaan terveydenhuollon ammattilaista.
Image

Vaihe 3

Kun haava on puhdistettu ja verenvuoto on tyrehtynyt, haavalle laitetaan laastari. Varmista, että laastari kiinnitetään laskostumatta ja venyttämättä, jotta haava pääsee paranemaan ihanteellisissa olosuhteissa.

Asiantuntija sanoo

Image
Kuvassa Carsten Hartkopf, Beiersdorf AG:n tutkimus- ja tuotekehitysosastolta.
Image
Vedenkestävät laastarit tarjoavat ihanteellista suojaa bakteereita vastaan ja antavat ihon silti hengittää.

Haastattelussa Carsten Hartkopf, Beiersdorf AG:n tutkimus- ja tuotekehitysosastolta

"Tärkein tavoite haavan paranemisessa on se, että vahingoittunut ihoalue paranee nopeasti ja kunnolla, ilman ulkoisten tekijöiden aiheuttamia komplikaatioita. Vain tällä tavoin voidaan varmistaa paras suoja infektioita vastaan – ja haavan paranemisessa suurimman riskin aiheuttavat juuri infektiot. Vesi ja kosteus aiheuttavat ihon turpoamista. Haavan pinta tulee silloin alttiiksi bakteereille ja muille taudinaiheuttajille, mikä kasvattaa infektion riskiä."

Täydellinen haavasuoja 24 tunnin ajan

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tukevatko laastarit haavan paranemista?

Laastarit tukevat haavan paranemista aina vahingon tapahduttua siihen saakka, kunnes paranemisprosessi on päättynyt. Ne suojaavat ihokudosta ulkoisilta vaikutuksilta, kuten paineelta, vedeltä, likaantumiselta ja infektioilta.

Mikä laastari minkälaiseen käyttöön?

Tuleepa ihoon naarmu tai viiltohaava, jokaiseen tilanteeseen löytyy juuri oikeanlainen laastari. Erityiset vedenkestävät tuotteet eivät ainoastaan suojaa kosteudelta, vaan ne ovat myös hengittäviä ja ohuita, joten ne sopeutuvat ihon liikkeisiin. Koska laastarit on suunniteltu antamaan periksi, ne pitää kiinnittää taitoksitta ja venyttämättä liikaa.

Kuinka pitkään laastaria voi pitää?

Alusta asti aina siihen kunnes haava on kokonaan parantunut. Laastari on vaihdettava joka päivä. Samalla on tarkistettava, kuinka haavan paraneminen edistyy. Erityisesti on tarkkailtava, näkyykö ihossa tulehdukseen ja/tai muuhun poikkeavaan viittaavia oireita. Laastarin vaihtaminen on tärkeää myös hygieniasyistä. Uudenaikaiset, vedenkestävät laastarit antavat ihon hengittää, ja ne ovat erityisen ihoystävällisiä.

Ratkaisut

Hansaplast-tuotteet, jotka suojaavat vedeltä

Hansaplast products that protect against water

Hansaplast Aqua Protect Strips -laastarit suojaavat haavaa ihanteellisella tavalla myös silloin, kun peseydyt, käyt suihkussa, kylvet tai uit. Ne ovat 100% vedenkestäviä laastareita, jotka pysyvät taatusti kiinni ihossa ja suojaavat ja pehmentävät haavaan kohdistuvia iskuja tarttumattoman haavatyynynsä ansiosta. Suuremman ihoalueen saat suojattua vedeltä Hansaplast Aqua Protect XXL -laastarilla.

Ehkäisy

Kuinka ehkäistä arpia ja auttaa haavaa paranemaan paremmin

Tärkeintä on, että haava on koko ajan suojassa. Vain sillä tavoin infektioiden ja komplikaatioiden riski saadaan minimoitua.

Toinen tärkeä tekijä on lepo. Se tarkoittaa, että rupea ei pidä koskettaa, eikä varsinkaan repiä. Vältä myös vaatteiden tai muiden ulkoisten tekijöiden aiheuttamaa hankausta ja painetta.

UV-säteitä ja altistumista auringonvalolle pitää välttää kaikissa vaiheissa, sillä auringolle altistuminen voi aiheuttaa punaisia, näkyviä arpia ja ihon värjäytymistä.

Paremmalla paranemisella" ei tarkoiteta ainoastaan haavan paranemisprosessin päättymistä. Jopa 10 vuoden kuluttua on mahdollista korjata arpia tai muokata niitä erityisten laastareiden ja voiteiden avulla. Kysy apteekkihenkilökunnalta tai lääkäriltä, minkälaisia tuotteita he suosittelevat.

Mitä muuta on tehtävissä?

Haavojen syntyä on syytä ehkäistä jo ennalta. Käytä kumihansikkaita tiskatessasi, jotta et saa haavoja käsiisi.

Käsittele kertakäyttöisiä teriä varovasti, kun käytät niitä ihokarvojen ajamiseen. Terän tylsistyessä syntyy kiusaus painaa sitä voimakkaammin ihoa vasten, jolloin ihoon tulee herkemmin haavoja.

Kun työskentelet terävien välineiden, kuten veitsien, saksien ja sahojen kanssa, on tärkeää pysyä rauhallisena. Kiire tai väsymys lisää onnettomuuden vaaraa.

Suosittelemme, että käännyt lääkärin puoleen seuraavissa tilanteissa:

  • jos haava on syvä ja aiheuttaa voimakasta verenvuotoa
  • jos haavassa on infektion merkkejä, kuten punoitusta, kuumotusta, kipua ja turvotusta
  • jos haavassa on vierasesineitä
  • jos kyseessä on eläimen tai ihmisen purema
  • jos haava on kasvojen alueella
  • jos henkilöllä ei ole jäykkäkouristusrokotus voimassa
  • ja tietenkin aina, jos tunnet itsesi epävarmaksi tai sinulla on kysyttävää
Käy aina lääkärin vastaanotolla, jos haava on syvä, vuotaa tai siinä on infektion merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta. Käänny lääkärin puoleen myös silloin, kun et onnistu puhdistamaan haavaa kunnolla.

Jos sairastat diabetesta, haavan hoitaminen asianmukaisella tavalla on erityisen tärkeää. Keskustele aina huolenaiheista lääkärisi tai jalkahoitajasi kanssa, silloinkin, kun kyseessä on pieni haava tai ihon halkeileminen – erityisesti jaloissa.

Yllä mainitut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin ohjeita. Lue tuotteiden mukana saapuvat ohjeet tarkasti. Tärkeää: Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos olet epävarma haavan oikeanlaisesta hoidosta.

Tällä verkkosivustolla esitetyt tiedot eivät sovi diagnoosin perusteeksi tai sairauden tai terveysongelman hoitoon. Ne eivät korvaa lääkärin ohjeita. Jos epäilet tai tiedät, että sinulla on jokin terveysongelma, keskustele lääkärin kanssa. Älä jätä huomiotta lääkäriltä saamiasi neuvoja tai viivyttele lääkärin puoleen kääntymisessä sellaisen tiedon takia, jonka olet lukenut tältä sivustolta.

Lisää tietoa Hansaplastin tuotteista saat sähköpostiosoitteesta kuluttajapalvelu@beiersdorf.com. Lue tuotteiden mukana saapuvat ohjeet tarkasti.