Haavanhoidon tärkein tehtävä on luoda haavalle parhaat olosuhteet parantua häiriöttä ja ilman komplikaatioita. Parhaat olosuhteet luodaan puhdistamalla ja suojaamalla.
Miksi haava on tärkeää suojata?
Kun haluaa parantaa haavat nopeasti, on niiden suojaaminen hyvin tärkeää. Avoin, suojaamaton haava on aseeton erilaisia infektioita, turvotusta ja muita komplikaatioita aiheuttavia tekijöitä kohtaan.
Maksimaalista suojaa haavoille – minimaalista arpeutumista
Avoimen, suojaamattoman haavan kautta esimerkiksi bakteerit pääsevät elimistöön helposti ja voivat aiheuttaa tulehduksia. Jos bakteerit pääsevät ihon pinnan alle, ne voivat hidastaa paranemisprosessia, levitä muualle kehossa ja aiheuttaa jopa hankalan, vaikeasti hoidettavan infektion.
Miksi haava on tärkeää suojata?
Myös vesi on riskitekijä haavan kannalta. Vesi voi olla bakteerien likaamaa tai sisältää muita haitallisia aineita, kuten klooria, jolloin se voi kasvattaa merkittävästi infektion riskiä ja pitkittää paranemista. Lisäksi vesi turvottaa ihoa, mikä saattaa auttaa bakteereja ja viruksia pääsemään helpommin haavaan ja aiheuttamaan entistäkin suuremman infektioriskin.
Asianmukainen suojaus on kaiken A ja O. Haavan tyypistä, koosta ja sijainnista riippuen on tarpeen valita juuri sopivanlainen laastari, sillä silloin haava on varmasti suojassa ulkoisilta vaikutuksilta ja infektioriskiltä. Tällöin paraneminen on mahdollisimman nopeaa. Kun olet löytänyt haavalle juuri oikeanlaisen laastarin, noudata seuraavia suosituksia haavan oikeanlaisesta hoidosta.
Mitä oikeanlaiseen haavanhoitoon kuuluu?
Haastattelussa Carsten Hartkopf, Beiersdorf AG:n tutkimus- ja tuotekehitysosastolta
"Tärkein tavoite haavanhoidossa on se, että vahingoittunut ihoalue paranee nopeasti ja kunnolla, ilman ulkoisten tekijöiden aiheuttamia komplikaatioita. Vain tällä tavoin voidaan varmistaa paras suoja infektioita vastaan – ja haavan paranemisessa suurimman riskin aiheuttavat juuri infektiot. Vesi ja kosteus aiheuttavat ihon turpoamista. Haavan pinta tulee silloin alttiiksi bakteereille ja muille taudinaiheuttajille, mikä kasvattaa infektion riskiä."
Hansaplast-laastarit antavat täydellisen suojan haavalle
Tukevatko laastarit haavan paranemista?
Laastarit tukevat haavan paranemista aina siitä, kun vahinko on tapahtunut, siihen saakka, kunnes paranemisprosessi on päättynyt. Laastarit suojaavat ihokudosta ulkoisilta vaikutuksilta, kuten hankaukselta, vedeltä, likaantumiselta ja infektioilta.
Mikä laastari sopii mihinkin tilanteeseen?
Tuleepa ihoon naarmu tai viiltohaava, jokaiseen tilanteeseen on olemassa juuri oikeanlainen laastari. Erityiset vedenkestävät tuotteet eivät ainoastaan suojaa kosteudelta, vaan ne ovat myös hengittäviä ja ohuita, joten ne sopeutuvat ihon liikkeisiin – erityisen hyviä haavan suojaamiseen uidessa. Koska laastarit on suunniteltu joustaviksi, ne pitää kiinnittää huolellisesti niin, ettei niihin jää taitoksia tai venytystä.
Kuinka pitkään laastaria voi pitää haavalla?
Laastaria kannattaa pitää haavaa suojaamassa alusta asti aina siihen, kunnes haava on kokonaan parantunut. Laastari on vaihdettava joka päivä. Samalla on hyvä tarkistaa, kuinka haavan paraneminen edistyy. Kannattaa tarkkailla, näkyykö ihossa tulehdukseen tai muuhun poikkeavaan viittaavia oireita. Laastarin vaihtaminen on tärkeää myös hygieniasyistä. Laastarien käyttömukavuus on nykyään korkealla tasolla: uudenaikaiset, vedenkestävät laastarit antavat ihon hengittää, ja ne ovat erittäin ihoystävällisiä.
Vedenpitävät laastarit Hansaplastilta
Hansaplast-tuotteet, jotka suojaavat vedeltä
Hansaplast Aqua Protect -laastarit suojaavat haavaa ihanteellisella tavalla myös silloin, kun peseydyt, käyt suihkussa, kylvet tai uit. Ne ovat 100 % vedenpitäviä laastareita, jotka pysyvät taatusti kiinni ihossa ja suojaavat sitä. Tarttumaton haavatyyny pehmentää haavaan kohdistuvia iskuja. Suuremman ihoalueen, kuten leikkaushaavan, saat suojattua vedeltä Hansaplast Aqua Protect XL- ja XXL-laastareilla.
Miten parantaa haavat nopeasti ja kuinka ehkäistä arpia?
Avoimen haavan hoidossa tärkeintä on pitää haava koko ajan suojassa. Vain sillä tavoin infektioiden ja komplikaatioiden riski saadaan minimoitua.
Toinen tärkeä tekijä on lepo. Se tarkoittaa sitä, että haavaan muodostunutta rupea ei pidä koskettaa, eikä varsinkaan repiä. Vältä myös vaatteiden tai muiden ulkoisten tekijöiden aiheuttamaa hankausta ja painetta huolellisella suojauksella.
UV-säteitä ja altistumista auringonvalolle pitää välttää paranemisprosessin kaikissa vaiheissa, sillä auringolle altistuminen voi aiheuttaa punaisia, näkyviä arpia ja ihon värjäytymistä.
”Paremmalla paranemisella" ei tarkoiteta ainoastaan haavan paranemisprosessin päättymistä. Jopa 10 vuoden kuluttua on mahdollista korjata arpia tai muokata niitä erityisten laastareiden ja voiteiden avulla. Kysy apteekkihenkilökunnalta tai lääkäriltä, minkälaisia tuotteita he suosittelevat!
Mitä muuta on tehtävissä?
Haavojen syntyä on syytä ehkäistä jo ennalta. Voit esimerkiksi käyttää kumihansikkaita tiskatessasi, jotta et saa haavoja käsiisi.
Käsittele kertakäyttöisiä teriä varovasti, jos käytät niitä ihokarvojen ajamiseen. Terän tylsyessä tekee mieli painaa sitä voimakkaammin ihoa vasten, jolloin ihoon tulee herkemmin haavoja.
Kun käytät teräviä välineitä, kuten veitsiä, saksia ja sahoja, on tärkeää käyttäytyä rauhallisesti. Kiire ja väsymys lisäävät onnettomuuden riskiä.
Suosittelemme, että käännyt lääkärin puoleen seuraavissa tilanteissa
- jos haava on syvä ja vuotaa verta voimakkaasti
- jos haavassa on tulehduksen merkkejä, kuten punoitusta, kuumotusta, kipua ja turvotusta
- jos haavassa on vierasesineitä
- jos kyseessä on eläimen tai ihmisen purema
- jos haava on kasvojen alueella
- jos haavan saaneella ei ole jäykkäkouristusrokotus voimassa
- ja tietenkin aina, jos tunnet olosi epävarmaksi tai sinulla on kysyttävää
Käy aina lääkärin vastaanotolla, jos haava on syvä, vuotaa tai siinä on infektion merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta. Käänny lääkärin puoleen myös silloin, jos et pysty itse puhdistamaan haavaa kunnolla.
Jos sairastat diabetesta, haavan hoitaminen asianmukaisella tavalla on erityisen tärkeää. Keskustele aina ihovaurioista lääkärisi tai jalkahoitajasi kanssa, silloinkin, kun kyseessä on pienet haavat tai ihon halkeileminen.
Yllä mainitut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin ohjeita.
Lue tuotteiden mukana saapuvat ohjeet tarkasti.
Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos olet epävarma haavan oikeanlaisesta hoidosta.
Tällä verkkosivustolla esitetyt tiedot eivät sovi diagnoosin perusteeksi tai sairauden tai terveysongelman hoitoon. Ne eivät korvaa lääkärin ohjeita. Jos epäilet tai tiedät, että sinulla on jokin terveysongelma, keskustele lääkärin kanssa. Älä jätä huomiotta lääkäriltä saamiasi neuvoja tai viivyttele lääkärin puoleen kääntymisessä sellaisen tiedon takia, jonka olet lukenut tältä sivustolta.
Lisää tietoa Hansaplastin tuotteista saat sähköpostiosoitteesta kuluttajapalvelu@beiersdorf.com.