Image

Palovammat – Paloiko iho? Tietoa kuumotuksen lievittämisestä ja ihon parantumisen nopeuttamisesta

Lukuaika: 3 minuuttia.
Näytä lisää

Tietoja

Palovammat ovat ilkeitä, mutta niitä tulee helposti esimerkiksi ruokaa laitettaessa, grillatessa tai tulta käsiteltäessä.

Asteet 1–3: tunnista eriasteiset palovammat

Image
Poikkileikkaus terveestä ihosta © Hansaplast
Image
Poikkileikkaus palaneesta ihosta (asteet 1–3) © Hansaplast

Ensimmäisen asteen (pinnalliset) palovammat ovat pienimpiä palovammoja, ja ne ulottuvat ainoastaan ihon uloimpaan kerrokseen, orvasketeen. Palanut kohta on punainen, kuiva, hiukan turvoksissa ja kivulias, mutta siinä ei ole rakkuloita. Esimerkiksi ihon lievä palaminen auringossa voi olla ensimmäisen asteen palovamma. Tällaiset palovammat eivät yleensä aiheuta pitkäaikaisia kudosvaurioita.

Toisen asteen palovamma kohdistuu sekä orvaskesikerrokseen että verinahkaan eli dermiskerrokseen. Tällaisen vamman syynä on usein kuuman nesteen tai liekin aiheuttama palaminen. Iho on punoittava, rakkulainen, turvoksissa ja kivulias.

KUINKA SYVÄLLE
IHOVAURIOT ULOTTUVAT?

Kolmannen asteen palovammat tuhoavat orvaskeden ja verinahan, ja voivat aiheuttaa vaurioita myös ihonalaisiin kudoksiin, kuten luihin, lihaksiin ja jänteisiin. Palanut kohta on valkoinen tai hiiltynyt. Alueella ei ole tuntoa, sillä hermopäätteet ovat tuhoutuneet.

Hoito

Palovammoja syntyy helposti. Olipa syynä tuli tai onnettomuus kotona, palovamma syntyy yleensä nopeasti ja yllättäen. Voit opetella hoitamaan palovammat itse, jos kyseessä ei ole vaikea kolmannen asteen palovamma, kemikaalien aiheuttama palovamma tai laaja vahingoittunut alue. Viimeksi mainituissa tapauksissa on hakeuduttava välittömästi lääkäriin.

Image

Vaihe 1

Siirry pois palovamman aiheuttajan lähettyviltä ja varmista alueen turvallisuus. Katkaise sähkölaitteista virta, sammuta tulipalo tai poista kuuma vesi tai lämmön tai liekkien lähde ennen vamman hoitamista.

Image

Vaihe 2

Viilennä palanutta aluetta kylmässä, juoksevassa vedessä vähintään kymmenen minuutin ajan tai kunnes kipu lieventyy. Älä laita palovammakohtaan jäätä. Palovamman viilentäminen vedellä lievittää kipua ja vähentää turvotusta sekä ehkäisee rakkojen muodostumista.

Image

Vaihe 3

Kuivaa altistunut alue huolellisesti ja varovasti.

Älä koskaan laita rasvaa tai voita palovammaan tai yritä irrottaa mitään, mikä on kiinni palovammassa (esim. vaatteet). Jos olet epävarma, käänny terveydenhoidon ammattilaisen puoleen.

Käänny terveydenhoidon ammattilaisen puoleen

Image
Dr Rainer Wolber, Beiersdorf AG:n Research & Development -osasto

Myös ensimmäisen ja toisen asteen palovammoissa on käännyttävä terveydenhoidon ammattilaisen puoleen, jos palanut alue on suuri tai ihossa on myös kivunlievityksen jälkeen oireita tulehduksesta, kuten punoitusta, kuumotusta, turvotusta, kipua, kutinaa tai polttavaa tunnetta.

Terveydenhoidon ammattilaisten puoleen on käännyttävä myös, jos lapselle tulee palovamma tai palovamma on herkällä kehonalueella, esimerkiksi kasvoissa. Käänny ammattilaisten puoleen myös, jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita.

Kolmannen asteen palovammat on aina hoidettava välittömästi lääkärissä.

Ennaltaehkäisy

Onneksi monien palovammojen syntyminen voidaan estää. Suurin osa niistä syntyy oman kodin keittiössä. Noudattamalla näitä vinkkejä voit tehdä keittiöstäsi turvallisemman.

  • Älä koskaan jätä kypsyvää ruokaa keittiöön vartioimatta. Älä anna puheluiden tai toisesta huoneesta kutsuvien henkilöiden viedä huomiotasi muualle
  • Käytä patakintaita ottaessasi ruokia kuumasta uunista
  • Käännä kattiloiden ja pannujen kahvat kohti lieden takaosaa tai keskustaa, etteivät ne kaadu
  • Pidä astiapyyhkeet, muovipussit ja pitkät hihat loitolla kuumista pinnoista
  • Älä koskaan laita ruokaa lapsi tai lemmikki sylissä
  • Pidä pikkulapset ja lemmikit loitolla uunin tai lieden edustalta.

Nesteiden aiheuttamien palovammojen ehkäisy

Kaikkein odottamattomimpia kotona syntyvistä palovammoista ovat kuumien nesteiden
aiheuttamat palovammat. Lasten iho on ohuempaa kuin aikuisten, joten he saavat helpommin vakavia palovammoja kuumista nesteistä. Koko perhettä voi suojella yksinkertaisin varokeinoin.

Älä koskaan lämmitä tuttipulloja mikroaaltouunissa, sillä ne voivat lämmetä epätasaisesti ja polttaa vauvan suun.

Image

Käsittele varoen kiehuvaa nestettä sisältäviä kattiloita ja pannuja sekä niiden kansia. Höyry aiheuttaa helposti palovammoja ranteisiin ja käsiin.

Kattiloiden ja pannujen kahvat on hyvä kääntää kohti lieden takaosaa tai keskustaa, etteivät lapset pääse kaatamaan niitä.

Image

Pidä keitot, kahvi, tee ja muut kuumat nesteet poissa työpöytien ja ruokapöydän reunoilta.

Jos palovamma kuitenkin syntyy, noudata HOITO-kohdan ohjeita. Peitä haava, jotta kosteat haavanhoito-olosuhteet olisivat mahdollisimman hyvät. Näin haava parantuu hyvin. Jos palovammaan syntyy rakko, älä puhkaise sitä.

Jos haava on syvä, vuotaa verta tai siinä on infektion merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta, on mentävä lääkäriin.
Lääkärin hoitoa tarvitaan myös, jos et itse kykene puhdistamaan haavaa kunnolla.
Asianmukainen haavanhoito on erityisen tärkeää, jos sinulla on diabetes. Keskustele aina kaikista huolenaiheista lääkärin tai jalkahoitajan kanssa, vaikka kyseessä olisi vain pieni haava tai halkeama (erityisesti jaloissa).
 
Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Tärkeää: Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos olet epävarma haavan oikeasta hoidosta.
 
Tämän WWW-sivuston sisältämien tietojen perusteella ei saa tehdä diagnoosia tai hoitaa terveydellistä ongelmaa tai sairautta. Ne eivät korvaa lääketieteen ammattilaisten antamaa hoitoa tai ohjeistusta. Jos sinulla on tai epäilet, että sinulla on terveydellinen ongelma, ota yhteys lääkäriin. Tämän sivuston tietojen perusteella ei saa jättää terveydenhoidon ammattilaisten antamia neuvoja huomiotta tai viivyttää ammattimaiseen hoitoon hakeutumista.

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti.