Image

Haavanhoito- Tietous – Opi, miten yleisimpiä pikkuhaavoja kannattaa hoitaa, ja löydä oikea haavaside tutustumalla huipputeknisiin ratkaisuihimme.

3 min. read
Näytä lisää

Älä vähättele pientä haavaa. Pienikin ihovamma edellyttää asianmukaista huomiota ja hoitoa, jotta iho paranisi täydellisesti. Onneksi nykyaikainen haavanhoito hyödyntää uusinta lääketieteellistä tekniikkaa, ja tuotevalikoimat sisältävät useita malleja ja kokoja.

Seuraavassa esittelemme joitakin ratkaisuja, joista et ole välttämättä edes kuullut. Opettele uusimmat ja parhaimmat keinot pitää huolta pienistä vammoista, niin voit hoitaa seuraavan haavan oikein

Naarmut ja viillot

Image

Jos olet saanut naarmun tai viillon (katso Pika-apu naarmuille ja viilloille), ensimmäiseksi haava on puhdistettava ja tarvittaessa desinfioitava. Varmista myös, että roskat ja muut epäpuhtaudet on poistettu.

Jos haava vuotaa voimakkaasti, pysäytä verenvuoto steriilillä painesiteellä. Verenvuoto on voimakkainta kasvoissa tai sormissa olevissa haavoissa.

Valitse oikea side haavan sijainnin mukaan.

 

Rakot: Älä puhkaise niitä

Image

Kärsitkö rakosta? Jos rakko ei ole puhjennut, siihen ei välttämättä tarvita laastaria, vaan sen voi antaa parantua itsestään. Jos rakko on paikassa, jossa siihen kohdistuu hankausta (mm. kädessä tai kantapäässä), se kannattaa ehdottomasti suojata hankaukselta mahdollisimman pian Hansaplast SOS Blister Plaster -laastarin avulla. Rakon pehmustamisen lisäksi se ehkäisee rakon puhkeamista, mikä mahdollistaa rakon parantumisen. Myös puhjenneeseen rakkoon voidaan laittaa SOS Blister Plaster, sillä se antaa rakolle ihanteelliset parantumisolosuhteet.

Haavanhoito kehonosien mukaan

Image

Esimerkiksi Universal- ja Elastic-valikoimien laastareita on yleensä saatavana erikokoisina, tai laastarit voidaan leikata halutun kokoisiksi. Näin kaikenkokoiset haavat voidaan peittää oikein. Laastari kannattaa valita haavan sijainnin mukaan, sillä tarjolla on tuotteita, joiden muoto, koko, materiaali tai tartunta on räätälöity tarpeiden mukaan.

Onko haavasi paikassa, jossa sen peittäminen laastarilla on erityisen vaikeaa? Kokeile Hansaplast Spray Plaster -suihketta. Sen käyttäminen on helppoa yhdellä kädellä vaikeissakin paikoissa. Suihke muodostaa vesitiiviin, läpinäkyvän, hengittävän ja ihoystävällisen kalvon haavan päälle.

Lasten haavat ja hankaumat: Haavereita ilman kyyneleitä

Image

Lasten urheillessa tai leikkiessä sattuu usein kaatumisten aiheuttamia naarmuja tai viiltoja. On olemassa lapsille mukavia tapoja hoitaa näitä pieniä mutta kivuliaita vammoja niin, että vastoinkäymiset unohtuvat nopeasti.

Tutustu ihoystävällisiin Hansaplast Kids -laastareihin, joissa on hauskoja keräiltäviä hahmoja, kuten Winnie the Pooh ja Princess. © Disney

Kestävä Hansaplast Elastic -laastari on hyvä vaihtoehto teini-ikäisten haavoille.

Jotta perheesi haavat voitaisiin hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla, kannattaa hankkia erikokoisia ja -muotoisia laastareita. Kokeile esimerkiksi Hansaplast Hansaplast Hand Pack -pakkauksia, joissa on sormenpäihin ja rystysiin sopivia laastareita. (Tutustu lisäksi ladattavaan lääkekaapin muistilistaan.)

Nivelet: Polvien, kyyärpäiden ja rystysten naarmut

Image

Sormien, kantapäiden, rystysten ja polvien laastaroiminen voi olla vaikeaa, sillä näitä kehonosia liikutetaan paljon. Ne kannattaa silti suojata, jotta haavoihin ei pääse likaa.
Kokeile erikoislaastareita, kuten Hansaplast Elastic -tuotteita, jotka antavat kestävän suojan kehonosille liikkuvuutta haittaamatta.
Toinen vaihtoehto: suihkelaastarit (esim. Hansaplast Spray Plaster). Kätevä ja läpinäkyvä haavanhoito antaa välittömän suojan bakteereja vastaan. Tuotetta on helppo suihkuttaa hankaliinkin paikkoihin, ja sen muodostama joustava kalvo on vesitiivis (kestää suihkun). Lisäksi sitä tarvitsee suihkuttaa vain kerran.

Herkkä iho?

Image

Etkö ole koskaan ollut laastareiden ylin ystävä herkän ihon vuoksi? Erittäin ihoystävälliset Sensitive-laastarit voivat olla sopiva valinta sinulle.

Jos haava on syvä, vuotaa verta tai siinä on infektion merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta, on mentävä lääkäriin. 
Lääkärin hoitoa tarvitaan myös, jos et itse kykene puhdistamaan haavaa kunnolla.
Asianmukainen haavanhoito on erityisen tärkeää, jos sinulla on diabetes. Keskustele aina kaikista huolenaiheista lääkärin tai jalkahoitajan kanssa, vaikka kyseessä olisi vain pieni haava tai halkeama (erityisesti jaloissa).
 
Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Tärkeää: käänny aina terveydenhoidon ammattilaisen puoleen, jos olet epävarma haavan oikeasta hoidosta.
 
Tämän WWW-sivuston sisältämien tietojen perusteella ei saa tehdä diagnoosia tai hoitaa terveydellistä ongelmaa tai sairautta. Ne eivät korvaa lääketieteen ammattilaisten antamaa hoitoa tai ohjeistusta. Jos sinulla on tai epäilet, että sinulla on terveydellinen ongelma, ota yhteys lääkäriin. Tämän sivuston tietojen perusteella ei saa jättää terveydenhoidon ammattilaisten antamia neuvoja huomiotta tai viivyttää ammattimaiseen hoitoon hakeutumista.

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja