Image

ENSIAPU – Lue, kuinka pienissä onnettomuuksissa toimitaan ja kuinka pieniä haavoja hoidetaan niin, että ne parantuvat nopeasti ja tehokkaasti.

Lukuaika: 3 minuuttia.
Näytä lisää

Ratkaisut

Paras ensiapu: hyödylliset tuotteet

Sopivan haavasiteen löytäminen on nyt helppoa: näiden luotettavien Hansaplast-tuotteiden
olisi hyvä kuulua kaikkiin ensiapupakkauksiin.

Ehkäisy

Paras tapa ehkäistä arpia: hyvä haavanhoito

Haavojen hyvä hoito on paras tapa ehkäistä ja pienentää rumia arpia. Hoidossa on kaksi vaihetta:

Image

1. Puhdista tuore viilto tai naarmu huolellisesti. Huolellinen puhdistus auttaa ehkäisemään infektioita ja auttaa haavaa parantumaan mahdollisimman hyvin. Poista vieraat esineet pyyhkimällä kuivalla, puhtaalla liinalla tai huuhtelemalla vedellä. Ärsyttävät aineet, kuten vahvat saippuat, eivät sovi pienten haavojen hoitoon. Ne voivat itse asiassa hidastaa parantumista. Haava on mahdollisesti hyvä desinfioida.

Lue lisää
Image

2. Suojaa haava. Haavasiteellä sidottu haava parantuu häiriintymättä. Side myös suojaa haavaa bakteerien tai lian aiheuttamalta ärsytykseltä.

Lue lisää

Älä nypi rupia. Keho alkaa parantaa viiltoa tai naarmua heti, kun se on syntynyt. Valkosolut tuhoavat tulehduksia aiheuttavia bakteereita, ja punasolut, fibriini ja verihiutaleet muodostavat hyytymän haavan päälle. Pian kohtaan muodostuu rupi. Jos rupi irrotetaan, haava saattaa aueta ja sinne joutuu lisää bakteereja, mutta sen seurauksena myös arvesta tulee suurempi.

Jos haava on syvä, vuotaa verta tai siinä on infektion merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta, on mentävä lääkäriin.
Lääkärin hoitoa tarvitaan myös, jos et itse kykene puhdistamaan haavaa kunnolla.
Asianmukainen haavanhoito on erityisen tärkeää, jos sinulla on diabetes. Keskustele aina kaikista huolenaiheista lääkärin tai jalkahoitajan kanssa, vaikka kyseessä olisi vain pieni haava tai halkeama (erityisesti jaloissa).
 
Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Tärkeää: Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos olet epävarma haavan oikeasta hoidosta.
 
Tämän WWW-sivuston sisältämien tietojen perusteella ei saa tehdä diagnoosia tai hoitaa terveydellistä ongelmaa tai sairautta. Ne eivät korvaa lääketieteen ammattilaisten antamaa hoitoa tai ohjeistusta. Jos sinulla on tai epäilet, että sinulla on terveydellinen ongelma, ota yhteys lääkäriin. Tämän sivuston tietojen perusteella ei saa jättää terveydenhoidon ammattilaisten antamia neuvoja huomiotta tai viivyttää ammattimaiseen hoitoon hakeutumista.

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti.

Tietoja

Ensiapu ensi hätään

Image
Onko sinulla hyvin varustettu ensiapupakkaus?

Onnettomuuksia sattuu, ja kun niin käy, on tärkeää pysyä rauhallisena. Kaikki eivät ole tottuneet näkemään verta, ja joskus niinkin arkinen puuha kuin vihannesten paloittelu voi aiheuttaa syvän, runsaasti verta vuotavan viillon. Onnettomuuteen on helpompi reagoida, kun tiedät miten toimia ja kun kotona ja autossa on hyvin varustettu ensiapupakkaus.

ONNETTOMUUKSIA EI VOI VÄLTTÄÄ,
MUTTA NIIDEN VARALLE KANNATTAA OLLA
HYVÄ ENSIAPUPAKKAUS.

Ensiavun kahdeksan kultaista sääntöä

Pysy rauhallisena.
Image

Varmista, että ympäristö on turvallinen. Älä vaaranna itseäsi tai loukkaantunutta henkilöä.

Image

Päätä, tarvitseeko haavoittunut lääkärin apua. Kysy neuvoa, jos olet epävarma.

Rauhoittele loukkaantunutta, jos tämä on vakavasti loukkaantunut ja sokissa. Huolehdi, että loukkaantunut pysyy lämpimänä. Älä jätä loukkaantunutta henkilöä yksin, huolehdi, että tämän olo on mahdollisimman mukava, äläkä siirrä tätä, jos epäilet, että selkä tai niska on vaurioitunut. Soita siinä tapauksessa hätänumeroon.

Image

Anna hätäkeskukselle mahdollisimman paljon tietoja onnettomuudesta ja oireista. Jos tiedät loukkaantuneen henkilön allergiat, veriryhmän, annetut rokotteet tai perussairaudet (esimerkiksi käytössä olevat lääkkeet), anna tiedot myös niistä.

Image

Pese kädet ennen haavan hoitoa ja suojaa itsesi infektioilta käyttämällä kertakäyttökäsineitä.

Puhdista haava huolellisesti. Pyhhi pois kaikki lika ja hiekka. Käytä puhdasta, vedellä kasteltua puuvillaliinaa tai huuhtele haava kylmällä vedellä. Taputtele iho kuivaksi ennen puhtaan siteen käyttöä. Älä poista haavaan juuttuneita esineitä itse, vaan anna terveydenhoidon ammattilaisten poistaa ne.

Image

Pidä ensiapupakkaus ajan tasalla. Muista hankkia uudet tarvikkeet käytettyjen tilalle ja tarkistaa viimeiset voimassaolopäivät säännöllisesti. Katso Hansaplast-valikoima täältä (Ratkaisut) tai neuvoja täältä (linkki Lääkekaappi-artikkeliin).

Milloin on mentävä lääkäriin?

Suurin osa pienistä viilloista ja ruhjeista voidaan hoitaa ensiapupakkauksen avulla. (Katso kohta HOITO.) Mistä tietää, että vamman hoidossa tarvitaan ammattilaisen apua?

Image

Suosittelemme lääkäriin hakeutumista seuraavissa tilanteissa:

  • haava on syvä ja se vuotaa runsaasti verta
  • haavassa on merkkejä infektiosta, kuten punoitusta, kuumotusta, kipua ja turvotusta
  • haavassa on vieraita esineitä 
  • haava johtuu eläimen tai ihmisen puremasta tai se on ollut kosketuksissa eläimen vereen
  • haava on kasvoissa 
  • jäykkäkouristusrokote ei ole voimassa
  • ja tietenkin jos olet epävarma tilanteesta tai sinulla on kysyttävää.

Suositus: Käänny lääkärin puoleen myös, jos loukkaantuneella on
hengitysvaikeuksia, suuri, runsaasti verta vuotava haava, vakava palovamma, vakava allerginen reaktio, käärmeen, eläimen tai ihmisen purema tai myrkytys, epäilet luunmurtumaa tai
sydänkohtausta, loukkaantunut on vakavassa sokissa tai tämä on menettänyt tajuntansa tai tällä on mikä tahansa ongelma, joka voi paheta nopeasti.

Hoito

Pienten haavojen perushoito

Image

Puhdista

Pese kädet ja tarkista, tarvitseeko myös haava puhdistamista. Jos haavaan on juuttunut vieraita esineitä, kuten hiekkaa tai lasia, poista ne pyyhkimällä kuivalla, puhtaalla liinalla tai huuhtelemalla vedellä.

Image

Desinfioi

Naarmut ja hankaumat on suositeltavaa desinfioida.

Image

Suojaa

Sido haava sopivalla haavasiteellä: mieti, tarvitaanko sidettä vai laastaria. Hansaplastin laajassa valikoimassa on useita kokoja ja materiaaleja joka käyttötarkoitukseen, tarvittiinpa sitten näkymätöntä tai erittäin kestävää haavasidettä.

Asiantuntijan vinkki: miksi haava sidotaan?

Vaikka onnettomuudet tapahtuvatkin aina sattumalta, haavat olisi aina sidottava sen sijaan, että niiden annetaan kuivua. Näin kannattaa tehdä siksi, että sitominen luo ihanteelliset olosuhteet, joissa iho parantuu nopeasti ja häiriöttömästi.

Image
Dr Rainer Wolber, Beiersdorf AG: Research & Development -osasto
Image
Laastarin tarjoama suoja © Hansaplast

”Haava merkitsee aina sitä, että ihon suojauskyky on alentunut. Haavasiteiden tarkoituksena ei ole ainoastaan suojata haavaa, vaan myös luoda olosuhteet, joissa iho voi parantua mahdollisimman häiriöttömästi. Näin ihon terve rakenne palautuu.

”LAASTARI SUOJAA HAAVAA JA NOPEUTTAA IHON PARANTUMISTA.”

Pienten, tavanomaisten haavojen hoidossa tavalliset ensiapusiteet ja laastarit

• suojaavat haavaa ulkoisilta haittavaikutuksilta sekä ehkäisevät tartuntoja ja tulehduksia
• imevät veren ja eritteet
• vähentävät siteen poistamisen aiheuttamaa kipua ja mekaanista rasitusta sekä helpottavat oloa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyviä tuotteita